Archive

Posts Tagged ‘pelaburan emas’

Bijak Wang – Apa kata Datuk Salleh Majid

15/11/2009 4 comments

MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas.

Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun, emas tetap berkilau.

Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas, termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4.50 untuk satu dolar Amerika.

Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka.

Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia.

Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika.

Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika, dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan.

Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika.

Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran.

Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. Selasa minggu lepas, Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat.

Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3,815) seauns kepada AS$1106 (RM3,871).

Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi.

Misalnya sejak setahun lalu, harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734.90 (RM2,572) seauns kepada AS$1116.80 (RM3,908) seauns.

Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas?

Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi.

Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas.

Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru.

Contohnya di kawasan Kota Tinggi, Johor. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun, emas tetap emas.

Seperti yang pernah dinyatakan dahulu, emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. Selain itu, barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91.6 peratus bagi barang kemas dan 99.99 bagi syiling dan emas keping.

Bagi Bursa Malaysia pula, mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita.

Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah.

DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia)

Apa kata Dato’ Salleh Majid berkenaan Pelaburan Emas

11/10/2009 1 comment

MINGGU ini saya bercerita sedikit tentang emas sebagai pelaburan. Sebenarnya emas sudah menjadi bahan pelaburan sejak harganya mula-mula diselaraskan pada tahun 1717 oleh Sir Isaac Newton.

Pada tahun 1971, emas tidak lagi terikat dengan Dolar Amerika dan diperdagangkan secara bebas. Pada 6 Oktober 2009 baru-baru ini, harga emas di pasaran emas dunia melonjak sebanyak AS$24.60 kepada AS$1,041.80 seauns sehari. Enam bulan dulu harga terendah emas ialah AS$868.70 dan setahun dulu harganya ialah AS$709.50 seauns. Dalam masa setahun harga emas naik sebanyak 46.8 peratus. Lima tahun dulu harga terendahnya ialah AS$412.10 iaitu kenaikan sebanyak 152.8 peratus. Secara purata seseorang yang melabur jangka panjang mendapat pulangan purata dalam masa lima tahun sebanyak 30.5 peratus. Rasanya pelaburan di pasaran saham sendiri tidak boleh memperolehi keuntungan sebanyak itu.

Tidak ramai yang sedar akan pulangan yang lumayan daripada pelaburan emas. Cara yang baik untuk melabur emas ialah dengan membeli syiling emas atau emas keping selain barang kemas. Untuk makluman, suatu auns bersamaan dengan 31.10 gram. Bagaimana pun harga jualan emas di institusi kewangan berbeza-beza kerana harga emas bukannya sesuatu yang terkawal. Banyak kos perkhidmatan seperti insurans diambil kira oleh institusi-institusi ini. Syiling dan emas keping ini boleh diperolehi di bank-bank seperti Maybank dan OUB. Ada juga yang menggunakan buku pas seperti Public Bank tetapi pelanggan tidak menyimpan dan melihat emas sebenarnya hanya jumlah dan harga semasa pembelian dimasukkan ke dalam buku pas. Kini ada pembelian dan penjualan boleh juga dilakukan dengan Koperasi Etika Emas yang mempunyai cawangan di seluruh negara.

Kenaikan harga emas tertakluk lazimnya atas tiga faktor utama. Pertama penyusutan nilai dolar Amerika. Apabila nilai dolar Amerika susut harga emas akan naik, apabila dolar Amerika stabil harga emas akan susut. Emas bertindak sebagai pelindung nilai menentang dolar Amerika. Pada masa ini dolar Amerika lemah dan menunjukkan tanda-tanda akan menjadi lebih lemah. Ada juga ura-ura negara Asia Barat dan China akan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika disebabkan kelemahan dolar Amerika ini. Walaupun peralihan kepada mata wang selain dolar Amerika (euro misalnya atau mata wang bentuk baru) bukan sesuatu yang boleh berlaku dengan segera, berita itu telah cukup untuk melonjakkan harga emas dunia.

Faktor kedua ialah harga emas akan naik selari dengan kadar inflasi. Apabila inflasi naik, harga emas akan naik selaras dengan inflasi. Dalam keadaan negara-negara di dunia termasuk kuasa-kuasa ekonomi besar menyuntik pakej rangsangan ekonomi dengan besar seperti AS$787 bilion pakej rangsangan Amerika Syarikat kesannya ialah peningkatan inflasi. Amerika hanya mengecap duitnya sesuka hati dan ini akan menyebabkan nilai duitnya akan turun.

Faktor ketiga ialah kenaikan harga petroleum akan menyebabkan harga emas naik selari dengan kenaikan kos penghasilan dan penghantaran barangan, jika harga petroleum jatuh. dijangka emas juga akan turun tetapi pada tahap minimum. Terdapat beberapa cara untuk melabur dalam bentuk emas dan diterangkan secara lengkap di dalam http://www.gold.org/value. Orang ramai boleh melabur secara langsung dengan membeli emas bulion (jongkong), syiling emas, dinar emas, atau secara tidak langsung melalui gold futures, options, waran atau sijil pelaburan. Salah satu cara paling popular dan cepat berkembang dalam sekuriti bursa di seluruh dunia yang dikenali dengan nama Gold ETF (Exchange Traded Fund). Antara bursa saham dunia yang menawarkan Gold ETF ialah di Australia, Amerika Syarikat, Perancis, Hong Kong, Jepun, Mexico, Afrika Selatan, Switzerland, Singapura, Turki dan United Kingdom. ETF ini dalam bentuk sekuriti dan disokong 100 peratus oleh emas secara fizikal. Pelaburan secara ini berkembang dengan pesat sehingga 38 peratus daripada pelaburan yang dikenal pasti terdiri daripada sekuriti bentuk ini. Di sini belum ada lagi Gold Emas ini diperdagangkan di bursa kita. Melihat pergolakan yang berlaku sekarang terutama sekali tergugatnya kedudukan Dolar Amerika ekoran krisis ekonomi yang berpunca di Amerika, daripada mereka dan merebak ke seluruh dunia. Orang ramai sudah tentu mencari sesuatu bentuk pelaburan yang lebih selamat daripada pergolakan harga.

DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia

Penemuan emas di Kg. Jelutong, Pendang, Kedah dan Kampung Sri Pantai, Mersing, Johor

03/07/2009 2 comments

Penduduk Pendang sibuk cari emas

(BH Online 3 Julai 2009)

PENDANG: Penduduk Pendang kini sibuk mencari emas di tapak kuari di Kampung Jelutong, Tobiar di sini, sejak ketulan emas dilaporkan ditemui oleh beberapa pekerja kuari dua hari lalu.

emaskTinjauan Bernama mendapati beratus-ratus penduduk berduyun-duyun membawa peralatan untuk mencari emas.

“Mula-mula saya pun tak percaya dalam ketulan batu kuari ini ada emas. Tapi bila dengar ada orang dah jual emas, saya pun datang mencuba nasib. Saya tengok memang macam ada ketulan berwarna kuning dan bersinar-sinar di celah-celah batu kuari yang berwarna hitam ini,” kata Niza Samsudin, 25, dari Kampung Banggol Temak.

Semua ahli keluarganya turut mencari emas bersamanya.

Seorang pelajar, Amirul Anas Amirul Rashid, 13, berkata dia datang mencari emas setiap petang sejak Rabu lalu.

“Pada mulanya ibu bapa saya tak izinkan saya cari emas ini, tapi apabila saya bawa balik tunjuk kepada mereka, ibu bapa saya pun turut datang mencari bersama.

“Kami nak kumpul banyak-banyak dulu, lepas ini baru jual,” katanya.

Abdul Halim Abdullah, 66, yang menetap lebih 30 tahun di kampung tersebut, berkata ini adalah kali pertama laporan emas dijumpai di kampung itu.goldmining

“Jika benar ketulan kuning di dalam batu adalah emas, kami yang kebanyakannya bersawah tentu bertuah kerana dapat menjana pendapatan tambahan,” katanya. – Bernama

Obsesi emas – Bertan-tan emas tersembunyi

(Kosmo 3 Julai 2009)

Pagi Rabu itu, Sulaiman Tujuling, 76, pantas menghirup kopi O panas bersama isterinya, Halimah Amri, 73. Usai mengalas perut, pasangan tersebut mencapai kuali dan peralatan lain untuk ke pantai. Mungkin janggal jika diperhatikan pada kelengkapan yang digalas dengan destinasi yang hendak dituju.

Apa yang menanti mereka di Kampung Sri Pantai, Mersing, Johor sebenarnya jauh menandingi keseronokan bermandi-manda. Pasangan ini hendak mendulang emas!

Cubaan pertama mendulang di lokasi baru itu bukan sahaja mencatat sejarah tersendiri bagi Sulaiman dan Halimah, malah ‘pesta mendulang’ di situ sudah bermula mendahului sarapan mereka tadi.

dulangmas

“Saya mendulang sejak tahun 1957 tetapi ini kali pertama kami mendapat emas yang banyak. Biasanya kami mendulang di Teluk Iskandar tetapi tak sangka, percubaan kami di tempat baru ini dianugerahkan rezeki yang melimpah ruah.

“Seharian di pantai, kami memperoleh kira-kira 12 gram emas dan apabila dijual, kami mendapat RM800,” katanya.

Kisah ‘durian runtuh’ Sulaiman dan isterinya pantas tersebar ke seluruh negara dan menarik minat luar biasa orang ramai untuk datang mendulang di situ.

Buktinya, jika sebelum ini nama Kampung Sri Pantai hanya terkenal di kalangan penduduk setempat, kini masyarakat luar bukan sahaja bercerita malah berpusu-pusu ke kawasan tersebut untuk mendulang emas.

Bagi suri rumah, Halimah Sidin, 56, dia sanggup datang dari Minyak Beku, Batu Pahat untuk bersama ribuan pendulang lain mencuba nasib.

“Saya datang bersama seorang anak dan dua cucu. Kami membawa tiga kuali dari rumah dan sanggup berembun mendulang dimulai tengah malam sehingga air pasang keesokannya.

“Ini kali pertama saya datang mendulang. Semalam saya cuma dapat beberapa gram, itu yang membuatkan kami berkhemah di sini dan terus mendulang dengan harapan untuk dapat lebih banyak emas,” katanya.

Biarpun fenomena emas ‘timbul’ jarang berlaku dan hasil yang dijanjikan tidak menentu, ia tidak melemahkan semangat orang ramai untuk turun mendulang di situ.

gold-coins-bullionEmas sentiasa berada di dalam senarai komoditi teratas yang ingin dimiliki oleh manusia kerana nilainya yang tinggi dan kalis inflasi


Menjelang hujung minggu, keadaan lebih meriah malah ramai yang sanggup mendirikan khemah dan menjadikan kenderaan sebagai tempat untuk melelapkan mata setelah seharian mendulang emas.

Sekalipun sudah hampir dua tahun berlalu, pesta mendulang di Mersing mungkin akan berlaku lagi selepas ini tetapi kali ini lokasinya belum dapat dipastikan.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG), Datuk Yunus Abdul Razak, kejadian yang dikenali sebagai gold rush itu boleh berlaku pada bila-bila masa dan lokasinya juga pelbagai kerana proses pemineralan boleh berlaku di mana-mana.

“Sebelum ini gold rush juga pernah dilaporkan di Lubuk Mandi, Rusila, Marang, Setiu dan Mersing. Emas yang ditemui itu terhasil daripada geseran yang berlaku di kerak bumi menyebabkan emas yang selama ini ‘tersimpan’ terangkat ke permukaan bumi,” katanya.

Yunus memberitahu, kejadian yang membuka peluang kepada ribuan pendulang itu bagaimanapun tidak sesuai untuk dijadikan lokasi perlombongan sistematik.

“Atas ihsan kerajaan negeri, orang ramai boleh mendulang sehingga JMG mengeluarkan arahan pemberhentian atas faktor keselamatan,” kata beliau yang ditemui Jurnal baru-baru ini.

Yang mana lebih menguntungkan Pelaburan emas Public Gold vs Etika Emas?

28/06/2009 34 comments

EtikaEmasLogogoldbar

Program penyimpanan emas Etika yang memberikan hibah bulanan tetapi harga pembelian yang tinggi belum termasuk ‘Premium Fees’ sebanyak 5% daripada nilai harga emas yang dibeli. Penyimpanan emas fizikal dibuat di Bank Rakyat (Ar-Rahnu) yang mana upah simpan ditanggung oleh pihak syarikat dan pinjaman 65% dikeluarkan oleh bank disimpan oleh pihak syarikat. Sebagai contoh harga yang ditawarkan pada 26/06/2009 adalah pada

Harga Semasa Etika Emas (1 gram)

Ketulenan Tarikh Jualan (Pertama Kali) Jualan Belian
999.9 26/06/2009 RM 131.47 RM 125.21 RM 121.45
950 26/06/2009 RM 124.90 RM 118.95 RM 115.38
916 26/06/2009 RM 120.52 RM 114.78 RM 111.34
Kemaskini : 26/06/2009 11:24:00
goldcoins

publicgold_logo2Atau Para pelabur atau peminat emas fizikal boleh membeli emas Public Gold (PG) dengan harga yang jauh lebih rendah dari harga yang ditawarkan oleh Etika Emas dan pada masa yang sama kita juga membuat penyimpanan emas di Bank Rakyat, pinjaman 65% yang diberikan oleh pihak bank kepada kita itu boleh pula kita membeli lagi emas fizikal atau boleh digunakan untuk lain-lain keperluan kita yang mendesak.

Harga emas  seperti yang ditawarkan oleh PG pada tarikh yang sama 26/06/2009

Harga pada 26/06/09 5:35 PM)

Weight Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,285.00 RM 2,148.00
50 gram RM 5,686.00 RM 5,373.00
100 gram RM 11,319.00 RM 10,753.00
1 kilogram RM 113,192.00 RM 107,532.00

(Inclusive all costs, Ex Penang, Malaysia)

Jika kita lihat perbandingan harga dalam jadual yang ditunjukkan diatas, kita tanpa ragu-ragu boleh membuat kesimpulan yang manakah lebih menguntungkan kita sebagai pelabur emas. Adakah jumlah hibah yang diberikan berbaloi dengan apa yang kita bayar?…Sama-sama lah kita bincangkan, post dibuka untuk perbincangan ilmiah dan pada masa yang sama kita mencari lebih keuntungan dengan apa yang kita bayar..

Kenapa pelaburan emas Public Gold (PG) terbaik ?

23/06/2009 11 comments

Saya telah membuat sedikit analisa harga, berdasarkan harga hari ini, dengan menghubungi kedai-kedai emas di sekitar Kuala Terengganu untuk mengetahui harga emas 999 pada hari ini (23/6/09).

Jadual harga di bawah adalah perbandingannya :

Penjual / Kedai Jenis emas Harga per 100 gram Harga per gram
Kedai Emas Lian Hin emas 999 RM 114
Kedai Emas Norzek emas 999 RM 112
Kedai Emas 10 emas 999 RM 113
Kedai Emas Cahaya Emas emas 999 /  Pamp Suisse RM 11,400.00 RM 114
PG PG Gold Bar RM 11,060.00 RM 110.60
FGJAM emas 999 RM 130
Etika Pamp Suisse RM 13,157.00 RM 131.57

Daripada perbandingan di atas, harga emas PG adalah terendah di pasaran.

Daripada jadual berkenaan juga, kita boleh bandingkan dan membuat kesimpulan kenapa Etika berupaya menawarkan hibah RM300/month, cuba bandingkan beza harga 100g emas Etika dgn PG = RM2097 (RM13,157-RM11,060). Secara kasar, kita boleh menganggap beza harga RM2097 itu lah yang dibayar oleh Etika secara berjadual kpd pembeli.

Anda boleh membuat analisa sendiri untuk lebih jelas, dgn menghubungi kedai2 emas di tempat anda.

Sejarah harga emas Public Gold (Daily recorded PG Gold price)

17/06/2009 2 comments

Harga semasa (current price) emas 999 Public Gold boleh di layari di http://publicgold.com.my.

Harga yang dipaparkan disini bagi membolehkan pengunjung membuat perbandingan harga semasa dengan harga pada hari-hari yang lepas.

Harga pada 09/10/09 12:00 AM

  We Sell We Buy
20 gram RM 2519.00 RM 2368.00
50 gram RM 6269.00 RM 5924.00
100 gram RM 12479.00 RM 11855.00
1 kilogram  RM 124786.00   RM 118547.00 

 Harga di atas, berdasarkan kadar tukaran RM dengan USD pada : 8-Oct-09 jam 8:33:17AM iaitu;

  Selling Buying
1 US Dollar RM 3.4850 RM 3.3840


(Harga pada 07/10/09 6:10 PM)

  We Sell We Buy
20 gram RM 2527.00 RM 2375.00
50 gram RM 6289.00 RM 5943.00
100 gram RM 12518.00 RM 11892.00
1 kilogram  RM 125182.00   RM 118923.00 

Harga pada 06/07/09 6:40 PM

  Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,244.00 RM 2,109.00
50 gram RM 5,583.00 RM 5,276.00
100 gram RM 11,114.00 RM 10,558.00
1 kilogram RM 111,142.00 RM 105,585.00

Harga pada 26/06/09 5:35 PM)

  Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,285.00 RM 2,148.00
50 gram RM 5,686.00 RM 5,373.00
100 gram RM 11,319.00 RM 10,753.00
1 kilogram RM 113,192.00 RM 107,532.00


Harga pada 25/06/09 4:35 PM)

  Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,275.00 RM 2,139.00
50 gram RM 5,662.00 RM 5,351.00
100 gram RM 11,270.00 RM 10,707.00
1 kilogram RM 112,702.00 RM 107,067.00


Harga pada 23/06/09 4:35 PM)

  Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,230.00 RM 2,096.00
50 gram RM 5,549.00 RM 5,244.00
100 gram RM 11,046.00 RM 10,494.00
1 kilogram RM 110,465.00 RM 104,942.00


Harga pada 22/06/09 9:10 PM

Weight Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,234.00 RM 2,100.00
50 gram RM 5,559.00 RM 5,253.00
100 gram RM 11,065.00 RM 10,512.00
1 kilogram RM110,652.00 RM 105,119.00

Harga pada 20/06/09 1:40 PM

Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,274.00 RM 2,138.00
50 gram RM 5,658.00 RM 5,347.00
100 gram RM 11,263.00 RM 10,700.00
1 kilogram RM 112,625.00 RM 106,994.00


Harga pada 19/06/09 4:10 PM

Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,262.00 RM 2,126.00
50 gram RM 5,629.00 RM 5,319.00
100 gram RM 11,205.00 RM 10,645.00
1 kilogram RM 112,048.00 RM 106,446.00


Harga pada 19/06/09 , 10:25 AM

Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,278.00 RM 2,141.00
50 gram RM 5,668.00 RM 5,356.00
100 gram RM 11,283.00 RM 10,719.00
1 kilogram RM 112,826.00 RM 107,185.00


Harga pada 18/06/09 11:25 AM

Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,258.00 RM 2,123.00
50 gram RM 5,620.00 RM 5,311.00
100 gram RM 11,186.00 RM 10,627.00
1 kilogram RM 111,865.00 RM 106,272.00


Harga pada 17/06/09 8:25 PM

Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,257.00 RM 2,122.00
50 gram RM 5,616.00 RM 5,307.00
100 gram RM 11,179.00 RM 10,620.00
1 kilogram RM 111,795.00 RM 106,205.00

Sila bookmark page ini untuk capaian segera bagi menganalisa harga.

Kami kini dealer Public Fine Gold International Sdn Bhd di Kuala Terengganu

17/06/2009 16 comments

Salam…

Setelah lama tidak update blog ini, maka hari ini saya ingin announce bahawa kami, (saya – Nizam dan Khairul Annuar) telah menjadi dealer emas PG (Public Gold).

bar3publicgold_logo2johngold

Dengan ini juga saya ingin announce disini, kami juga sudah tidak mempromosikan skim Simpanan Emas Etika.

Banyak komen yg saya dapat dlm blog ini bertanyakan skim Simpanan Emas Etika dan saya tidak menjawabnya, namun begitu, saya masih lagi approve mesej2 berkenaan, untuk dijawab oleh ejen2 Etika yg melawati blog ini.

Bagi sesiapa yang ingin membeli emas PG di sekitar Kuala Terengganu, Gong Badak, Batu Rakit, Telipot, Padang Nenas, Wakaf Tengah, Wakaf Tembesu, Manir, Pulau Rusa, Kubang Jela, Batu Enam, Bukit Tunggal dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya, boleh lah menghubungi kami.

Nizam – 017-9526772

Khairul – 012-9897399

Untuk makluman kepada pencinta-pencinta emas sekalian, kami juga akan memperkenalkan satu skim iaitu Skim Belian Mudah kepada sesiapa yang ingin membeli emas Public Gold dari kami.

Nantikan update dari kami.

Terima Kasih