Archive

Author Archive

Pelaburan haram: SC bayar RM31 juta kepada mangsa pelaburan SwissCash

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Sekuriti (SC) sudah menyelesaikan kes penipuan pelaburan haram terbesar negara yang bernilai RM31 juta, kata Pengerusinya, Tan Sri Zarinah Anwar.

Bercakap dalam sidang akhbar di sini, hari ini, beliau berkata, SC dijangka membayar semula wang pelaburan haram SwissCash kepada mangsa seawal tahun depan selepas mendapat kelulusan mahkamah.

Katanya, SC akan melantik pihak pentadbir untuk menguruskan proses tuntutan berkenaan.

“Untuk layak mendapat pampasan itu, pelabur perlu kemukakan dokumen berkaitan sebagai bukti pelaburan yang dibuat mereka,” katanya.

[ Source: Berita Harian ]

Advertisements
Categories: Uncategorized

Penurunan Harga emas..adakah memberi kesan kepada Dealer yang memiliki stok pada harga yang tinggi ?

30/10/2009 2 comments

Salam semua… Dealers tidak perlu bimbang kepada penurunan harga emas, di sini suka saya mengemukakan satu pertanyaan yang dikemukan oleh Kak Yatie (Dealer kawasan Marang dan sekitarnya) seperti berikut :…

Salam, Maaf ganggu lagi. Ada beberapa pertanyaan ni. Kalau ada buyer masa harga murah dari masa harga kita beli dulu kita mesti jual, contoh: harga jual sekarang 2300 harga beli 2200 harga kita beli: 2500 saya lock harga 2300 dan order yang lain dengan PB or en khairul. lepas tu saya kena gi tebus kat BR sekeping dan kena bayar harga sekeping ikut harga BR or kena bayar berapa… Dah tu bagi emas tu ke pembeli (dia ada RM1500 je) dia pajak lak dapat dalam seribu terus bayar ke saya…camtu eh… Jadi agen ni mesti sentiasa ada emas dalam nilai 30k ke dalam akaun kita. Katakan kita nak labur banyak untuk sendiri dalam 50k. Lepas 2minggu, or 1 bulan or 3 bulan harga naik tinggi untuk beberapa hari (kira untung la tu..) kalau kita nak jual kesemuanya boleh jual pada en khairul or PG. Kalau ke PG, mr branson atau orang dia kena datang laa… En khairul selalu tekankan ‘buat sale sebelum 1 nov untuk dapat komisen’ Kami daftar hari tu dah lambat. Jadi mungkin lepas 1Nov baru ada jualan… En khairul buat sendiri ke blog tu …Kalau saya nak buat blog (kurang pandai lagi) macamana nak dapat mssukkan add PG, PDinar, BR, kitko dan lain2 tu… Sekian dulu. Terima kasih.

…ini di antara persoalan yang bermain di kepala kita sebagai Dealer, beli harga mahal jual harga murah….adakah Dealer memperolehi keuntungan? jawapan nya “YA”…Dealer tetap akan memperolehi keuntungan sekiranya kita mengambil langkah seperti berikut….

  1. Jual stok yang ada ditangan sebagaimana harga yang diminta oleh client kita even harganya jauh lebih rendah dari harga kita beli…
  2. Pada masa yang sama kita buat order baru berdasarkan harga yang diminta oleh client kita…
  3. Kita akan menerima emas yang kita order pada harga yang dipesan oleh client kita sebagai stok baru kita..
  4. Pada masa yang sama kita akan menikmati komisyen dan stok baru pada harga yang lebih rendah…
  5. So…disini tidak timbul persoalan rugikah kita?
  6. Proses ini lebih kurang mendahulukan stok yang ada pada kita sebelum kita menerima stok baru yang harganya sama seperti yang diminta oleh client kita…

Dengan itu tidak timbul “saya terpaksa hold dulu, sebab masa saya beli hari tuu harga lebih tinggi, saya tak boleh jual sekarang”…nasihat saya..apabila ada permintaan…kita let it go…jangan kita berfikir sebagai seorang pembeli biasa…tetapi kita hendaklah berfikir sebagai seorang Dealer…

=====================

Berminat untuk menjadi Dealer Public Gold? …tapi modal tidak mencukupi…hubungi saya (+6012-989 7399) insya Allah saya akan bantu setakat yang terdaya…

=======================

Categories: Uncategorized

Agen PG dikehendaki di seluruh negara…

23/10/2009 14 comments

Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera. Harap kita semua sihat sejahtera dan berada di dalam rahmat Allah sentiasa.

Sebenarnya sudah hampir setahun perkara yang sangat mengembirakan telah diwar-warkan dan saya ingin berkongsi bersama anda semua terutama bagi peminat, pelabur dan penyimpan emas (gold bullion/wafers collectors).

Public Gold menawarkan peluang perniagaan kepada individu untuk menjadi agen mereka dengan modal yang sangat berpatutan iaitu nilaian dalam kurang lebih 300g emas sahaja (RM30,000.00) bergantung kepada harga emas semasa.

Saya berpendapat peluang yang ditawarkan ini adalah sangat menarik dan perlu direbut secepat mungkin.

Imbasan kembali tentang Public Gold.

Pada 4 November 2008, Public Gold telah menawarkan peluang kepada individu, syarikat dan koperasi untuk menjadi agen mereka.

Namun modal yang diperlukan adalah tinggi, sekitar RM250,000. Jadi ia sedikit sebanyak menjadi halangan kepada mereka yang berminat untuk menceburi business emas ini, walaupun ianya adalah perniagaan yang menguntungkan.

Sekarang modal agen hanyalah RM30,000.

Public Gold telah membuka peluang menjadi agen kepada mereka yang berminat dengan modal yang minima. Sekarang, dengan modal RM30,000.00 anda sudah boleh menjadi agen Public Gold dan boleh mulakan perniagaan emas anda sendiri. RM30,000.00 tersebut adalah untuk belian stok emas 999.9 (starter kit – seperti gambar sebelah kiri ni) Public Gold, contohnya gold wafer 100 gram, gold wafer50 gram, gold wafer 20 gram dan dinar emas 916 (1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar).

Sila lihat surat tawaran Public gold di bawah :)


Klik untuk besarkan

Pada pendapat saya modal tersebut adalah sangat berpatutan bagi business emas ini. Satu peluang keemasan yang perlu direbut segera.

Dengan menjadi agen Public Gold anda boleh membeli dan menjual produk-produk keluaran Public Gold seperti:

  1. Gold wafer 20 gram
  2. Gold wafer 50 gram
  3. Gold wafer 100 gram
  4. Gold Coin 50 gram
  5. Dinar Emas (1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar)

Kesemua produk Public Gold adalah untuk pelaburan emas, senang dijual dan perbezaan antara harga belian/jualan lebih rendah. Very hot item :)

Gold Bar 20 gram, 50 gram dan gold coin 50 gram

dinar_specs1
1 Dinar, 5 Dinar dan 10 Dinar Emas 916 (22K)

Kebaikan menjadi agen Public Gold.

1. Produk Public Gold sangat mudah untuk dijual. Ini kerana Public Gold menjual emas pelaburan dengan harga yang lebih rendah berbanding harga di kedai emas. Perbezaan diantara harga belian dan jualan adalah sangat kecil iaitu di sekitar 5% – 6% sahaja berbanding dengan kedai-kedai emas diantara 10% – 18%.

2. Gold bar Public Gold tetap diterima walaupun tercalar, bengkok, kemek asalkan beratnya tetap sama (tidak berubah). Jadi, peace of mind kepada pembeli emas Public Gold ni.

3. Stok yang sentiasa ada. Walau harga emas naik atau turun, kita tetap boleh order daripada Public Gold. Tidak pernah mereka cakap stok tak ada. Stok sentiasa ada.

4. Agen diberi pamplet secara percuma oleh syarikat PG. Jadi senang untuk kita buat promosi.

pamplet

Dengan pamplet, Senang sikit nak promote.

Target Jualan Bulanan.

Bagi agen yang baru dilantik, terdapat target jualan bulanan iaitu RM20,000 sebulan. Ini adalah untuk memastikan agen-agen yang dilantik memberikan komitmen di dalam business ini, bukan semata-mata hendak membeli emas dengan harga diskaun. Bagi saya, sales RM20,000 sebulan memang mudah untuk tercapai jika berusaha lebih sedikit, yang penting kesungguhan dan minat yang mendalam perlu ada dalam diri agen masing-masing

Kesimpulan.

Ini adalah satu peluang keemasan yang terbaik. Jika anda mempunyai modal RM30,000.00 dan juga berkeinginan untuk mencari peluang perniagaan yang menguntungkan, maka menjadi agen Public Gold merupakan pilihan yang terbaik. Bukan sekadar mendapat keuntungan, malahan menyediakan ruang dan peluang bagi kita untuk berkongsi ilmu berkenaan kepentingan emas dengan masyarakat di luar sana. Kita beroleh keuntungan, mereka beroleh manfa’at dari ilmu yang kita berikan, sama-sama mendapat keuntungan dan manfa’at.

Borang untuk menjadi Agen…download sini (klik untuk besarkan imej atau right click, pilih Save image as..)

borang yang telah siap diisi hendaklah dikembalikan kepada saya dengan scan semula dan emailkan kepada saya beserta satu salinan KP untuk tujuan penyenaraian maklumat dealer.

Atau boleh terus email kepada
Ms Patricia Tan ,Marketing Manager Public Gold

patricia@publicgold.com.my
H/P : 012-5806186
Office : 04-644 9999 Fax : 04-6464 916
dan cc kepada
Mr Branson Saw branson@publicgold.com.my
H/P : 019-448 8916
dan saya Khairul Annuar Ismail nuar96@yahoo.com

Jika berminat, hubungi saya.

Jika anda berminat untuk menjadi agen Public Gold walaupun anda tidak dapat menyediakan modal sebanyak RM30,000.00, anda boleh menghubungi saya dengan menghantar pertanyaan ke email nuar96@gmail.com ataupun letakkan di bahagian komen atau call me@+6012.9897.399. Saya amat berbesar hati sekiranya dapat membantu anda menjadi usahawan emas yang berjaya.

Apa tunggu lagi, rebutlah peluang ini sekarang!

Emas, Haji, Umrah dan Zakat

23/07/2009 10 comments

doaPelaburan atau menyimpan emas boleh menampung perbelanjaan haji dan umrah disamping dapat mengeluarkan zakat. Dengan peningkatan harga emas setiap tahun selari dengan peningkatan kos sara hidup, beli dan simpan emas adalah langkah yang terbaik bagi menampung kos perbelanjaan haji dan umrah.

masjidilharam

Graf dibawah menunjukkan carta harga emas dari tahun ke tahun (10 tahun) yang menunjukkan peningkatan harga komoditi tersebut, tanpa ragu-ragu emas adalah komoditi yang kalis inflasi (yang tiada susut nilai).

gold_10_year_o_usd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta kenaikan harga emas : Purata 11% ;

Bagi Tahun 2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008
% naik 9.50%    17.7%  10.2% 20.0% 3.40% 26.7% 12.9%USD_Line_5years_170x105

Berikut adalah fakta harga tambang haji dan umrah di Malaysia yang sentiasa mengalami kenaikan harga disebabkan kenaikan kos bahan api seperti gasoline. Tanpa fakta pun semua orang tahu bahawa kos mengerjakan haji sudah mengalami kenaikan harga yang kini hampir mencecah RM10K berbanding tahun sebelumnya dalam RM8K++.

bar3wshadowKesemua kos-kos ini boleh ditampung dengan membeli dan menyimpan emas. Emas sebagai alat atau aset pemegang nilai kekayaan yang tidak akan mengalami penyusutan nilai berbanding dengan kebanyakan komoditi yang lain yang tidak stabil malahan kita boleh lihat peningkatan harga emas setiap tahun.

zakatezakatSelepas kita membeli dan menyimpan emas, jangan kita abaikan tuntutan agama agar umatnya mengeluarkan zakat emas dan perak sekiranya kita ada menyimpan emas dan layak kena zakat adalah 85 gram/20 dinar dan cukup haul dan kadarnya adalah sebanyak 2.125 g /setengah dinar sahaja. Apa kebaikan mengeluarkan zakat? Ia akan menyuburkan lagi harta yang kita miliki…sebagaimana tanaman memerlukan baja, maka baja itu adalah zakat yang kita keluarkan dengan ikhlas dan rendah diri demi kerana Allah swt.

Keteguhan dan keutuhan nilai emas

Bagaimana duit emas ( dinar emas ) dapat mempertahankan simpanan kita ?

Katakan  kita menyimpan RM10,000 tunai dalam akaun bermula awal 2002. Selepas tiga tahun kuasa membeli anda pada akhir tahun akan berkurangan -RM681.36 atau – 6.8% selepas mengambil kira inflasi yang berlaku.

Tetapi jika kita menggunakan RM3,000 untuk membeli emas dan bakinya dalam akaun tunai, kuasa membeli kita meningkat sebanyak RM1,224.89 atau +12.2 %.

goldPowerKesimpulan

Simpanlah emas untuk pelaburan jangka panjang yang semestinya akan memberikan pulangan yang terbaik kepada pemiliknya, tiada penyesalan menyimpan emas tetapi seribu penyesalan bercampur perasaan terkilan  kerana tidak menyimpan emas.

Categories: Uncategorized

Penemuan emas di Kg. Jelutong, Pendang, Kedah dan Kampung Sri Pantai, Mersing, Johor

03/07/2009 2 comments

Penduduk Pendang sibuk cari emas

(BH Online 3 Julai 2009)

PENDANG: Penduduk Pendang kini sibuk mencari emas di tapak kuari di Kampung Jelutong, Tobiar di sini, sejak ketulan emas dilaporkan ditemui oleh beberapa pekerja kuari dua hari lalu.

emaskTinjauan Bernama mendapati beratus-ratus penduduk berduyun-duyun membawa peralatan untuk mencari emas.

“Mula-mula saya pun tak percaya dalam ketulan batu kuari ini ada emas. Tapi bila dengar ada orang dah jual emas, saya pun datang mencuba nasib. Saya tengok memang macam ada ketulan berwarna kuning dan bersinar-sinar di celah-celah batu kuari yang berwarna hitam ini,” kata Niza Samsudin, 25, dari Kampung Banggol Temak.

Semua ahli keluarganya turut mencari emas bersamanya.

Seorang pelajar, Amirul Anas Amirul Rashid, 13, berkata dia datang mencari emas setiap petang sejak Rabu lalu.

“Pada mulanya ibu bapa saya tak izinkan saya cari emas ini, tapi apabila saya bawa balik tunjuk kepada mereka, ibu bapa saya pun turut datang mencari bersama.

“Kami nak kumpul banyak-banyak dulu, lepas ini baru jual,” katanya.

Abdul Halim Abdullah, 66, yang menetap lebih 30 tahun di kampung tersebut, berkata ini adalah kali pertama laporan emas dijumpai di kampung itu.goldmining

“Jika benar ketulan kuning di dalam batu adalah emas, kami yang kebanyakannya bersawah tentu bertuah kerana dapat menjana pendapatan tambahan,” katanya. – Bernama

Obsesi emas – Bertan-tan emas tersembunyi

(Kosmo 3 Julai 2009)

Pagi Rabu itu, Sulaiman Tujuling, 76, pantas menghirup kopi O panas bersama isterinya, Halimah Amri, 73. Usai mengalas perut, pasangan tersebut mencapai kuali dan peralatan lain untuk ke pantai. Mungkin janggal jika diperhatikan pada kelengkapan yang digalas dengan destinasi yang hendak dituju.

Apa yang menanti mereka di Kampung Sri Pantai, Mersing, Johor sebenarnya jauh menandingi keseronokan bermandi-manda. Pasangan ini hendak mendulang emas!

Cubaan pertama mendulang di lokasi baru itu bukan sahaja mencatat sejarah tersendiri bagi Sulaiman dan Halimah, malah ‘pesta mendulang’ di situ sudah bermula mendahului sarapan mereka tadi.

dulangmas

“Saya mendulang sejak tahun 1957 tetapi ini kali pertama kami mendapat emas yang banyak. Biasanya kami mendulang di Teluk Iskandar tetapi tak sangka, percubaan kami di tempat baru ini dianugerahkan rezeki yang melimpah ruah.

“Seharian di pantai, kami memperoleh kira-kira 12 gram emas dan apabila dijual, kami mendapat RM800,” katanya.

Kisah ‘durian runtuh’ Sulaiman dan isterinya pantas tersebar ke seluruh negara dan menarik minat luar biasa orang ramai untuk datang mendulang di situ.

Buktinya, jika sebelum ini nama Kampung Sri Pantai hanya terkenal di kalangan penduduk setempat, kini masyarakat luar bukan sahaja bercerita malah berpusu-pusu ke kawasan tersebut untuk mendulang emas.

Bagi suri rumah, Halimah Sidin, 56, dia sanggup datang dari Minyak Beku, Batu Pahat untuk bersama ribuan pendulang lain mencuba nasib.

“Saya datang bersama seorang anak dan dua cucu. Kami membawa tiga kuali dari rumah dan sanggup berembun mendulang dimulai tengah malam sehingga air pasang keesokannya.

“Ini kali pertama saya datang mendulang. Semalam saya cuma dapat beberapa gram, itu yang membuatkan kami berkhemah di sini dan terus mendulang dengan harapan untuk dapat lebih banyak emas,” katanya.

Biarpun fenomena emas ‘timbul’ jarang berlaku dan hasil yang dijanjikan tidak menentu, ia tidak melemahkan semangat orang ramai untuk turun mendulang di situ.

gold-coins-bullionEmas sentiasa berada di dalam senarai komoditi teratas yang ingin dimiliki oleh manusia kerana nilainya yang tinggi dan kalis inflasi


Menjelang hujung minggu, keadaan lebih meriah malah ramai yang sanggup mendirikan khemah dan menjadikan kenderaan sebagai tempat untuk melelapkan mata setelah seharian mendulang emas.

Sekalipun sudah hampir dua tahun berlalu, pesta mendulang di Mersing mungkin akan berlaku lagi selepas ini tetapi kali ini lokasinya belum dapat dipastikan.

Menurut Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains (JMG), Datuk Yunus Abdul Razak, kejadian yang dikenali sebagai gold rush itu boleh berlaku pada bila-bila masa dan lokasinya juga pelbagai kerana proses pemineralan boleh berlaku di mana-mana.

“Sebelum ini gold rush juga pernah dilaporkan di Lubuk Mandi, Rusila, Marang, Setiu dan Mersing. Emas yang ditemui itu terhasil daripada geseran yang berlaku di kerak bumi menyebabkan emas yang selama ini ‘tersimpan’ terangkat ke permukaan bumi,” katanya.

Yunus memberitahu, kejadian yang membuka peluang kepada ribuan pendulang itu bagaimanapun tidak sesuai untuk dijadikan lokasi perlombongan sistematik.

“Atas ihsan kerajaan negeri, orang ramai boleh mendulang sehingga JMG mengeluarkan arahan pemberhentian atas faktor keselamatan,” kata beliau yang ditemui Jurnal baru-baru ini.

Yang mana lebih menguntungkan Pelaburan emas Public Gold vs Etika Emas?

28/06/2009 34 comments

EtikaEmasLogogoldbar

Program penyimpanan emas Etika yang memberikan hibah bulanan tetapi harga pembelian yang tinggi belum termasuk ‘Premium Fees’ sebanyak 5% daripada nilai harga emas yang dibeli. Penyimpanan emas fizikal dibuat di Bank Rakyat (Ar-Rahnu) yang mana upah simpan ditanggung oleh pihak syarikat dan pinjaman 65% dikeluarkan oleh bank disimpan oleh pihak syarikat. Sebagai contoh harga yang ditawarkan pada 26/06/2009 adalah pada

Harga Semasa Etika Emas (1 gram)

Ketulenan Tarikh Jualan (Pertama Kali) Jualan Belian
999.9 26/06/2009 RM 131.47 RM 125.21 RM 121.45
950 26/06/2009 RM 124.90 RM 118.95 RM 115.38
916 26/06/2009 RM 120.52 RM 114.78 RM 111.34
Kemaskini : 26/06/2009 11:24:00
goldcoins

publicgold_logo2Atau Para pelabur atau peminat emas fizikal boleh membeli emas Public Gold (PG) dengan harga yang jauh lebih rendah dari harga yang ditawarkan oleh Etika Emas dan pada masa yang sama kita juga membuat penyimpanan emas di Bank Rakyat, pinjaman 65% yang diberikan oleh pihak bank kepada kita itu boleh pula kita membeli lagi emas fizikal atau boleh digunakan untuk lain-lain keperluan kita yang mendesak.

Harga emas  seperti yang ditawarkan oleh PG pada tarikh yang sama 26/06/2009

Harga pada 26/06/09 5:35 PM)

Weight Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,285.00 RM 2,148.00
50 gram RM 5,686.00 RM 5,373.00
100 gram RM 11,319.00 RM 10,753.00
1 kilogram RM 113,192.00 RM 107,532.00

(Inclusive all costs, Ex Penang, Malaysia)

Jika kita lihat perbandingan harga dalam jadual yang ditunjukkan diatas, kita tanpa ragu-ragu boleh membuat kesimpulan yang manakah lebih menguntungkan kita sebagai pelabur emas. Adakah jumlah hibah yang diberikan berbaloi dengan apa yang kita bayar?…Sama-sama lah kita bincangkan, post dibuka untuk perbincangan ilmiah dan pada masa yang sama kita mencari lebih keuntungan dengan apa yang kita bayar..

Gold investment ‘could rise due to dollar concerns’

23/06/2009 1 comment

The news feeds on this site are independently provided by Adfero Limited © and do not represent the views or opinions of the World Gold Council.

Monday, 22nd June 2009

An increasing number of investors could opt to purchase gold due to ongoing uncertainty over the use of the US dollar as a reserve currency, an expert has suggested.

According to Emma Plumpton of stockbroker Redmayne-Bentley, a weakening in the price of the US currency usually brings a rise in the value of the precious metal, the Press and Journal reports.

She noted that gold’s ability to protect against inflation and deflation means many see it as a “quasi-currency”, adding that it has “traditionally provided a safe haven for investors at times of political and monetary instability”.

Ms Plumpton also stated that the market has recently opened up to a much wider group of investors, meaning gold is no longer reserved only for those with wealth.

Her comments echo those made by Sham Gad of Gad Partners Funds, who recently told Investopedia that investors should follow the lead of serious hedge funds and consider buying gold.

Categories: Uncategorized