Home > Uncategorized > Penurunan Harga emas..adakah memberi kesan kepada Dealer yang memiliki stok pada harga yang tinggi ?

Penurunan Harga emas..adakah memberi kesan kepada Dealer yang memiliki stok pada harga yang tinggi ?

Salam semua… Dealers tidak perlu bimbang kepada penurunan harga emas, di sini suka saya mengemukakan satu pertanyaan yang dikemukan oleh Kak Yatie (Dealer kawasan Marang dan sekitarnya) seperti berikut :…

Salam, Maaf ganggu lagi. Ada beberapa pertanyaan ni. Kalau ada buyer masa harga murah dari masa harga kita beli dulu kita mesti jual, contoh: harga jual sekarang 2300 harga beli 2200 harga kita beli: 2500 saya lock harga 2300 dan order yang lain dengan PB or en khairul. lepas tu saya kena gi tebus kat BR sekeping dan kena bayar harga sekeping ikut harga BR or kena bayar berapa… Dah tu bagi emas tu ke pembeli (dia ada RM1500 je) dia pajak lak dapat dalam seribu terus bayar ke saya…camtu eh… Jadi agen ni mesti sentiasa ada emas dalam nilai 30k ke dalam akaun kita. Katakan kita nak labur banyak untuk sendiri dalam 50k. Lepas 2minggu, or 1 bulan or 3 bulan harga naik tinggi untuk beberapa hari (kira untung la tu..) kalau kita nak jual kesemuanya boleh jual pada en khairul or PG. Kalau ke PG, mr branson atau orang dia kena datang laa… En khairul selalu tekankan ‘buat sale sebelum 1 nov untuk dapat komisen’ Kami daftar hari tu dah lambat. Jadi mungkin lepas 1Nov baru ada jualan… En khairul buat sendiri ke blog tu …Kalau saya nak buat blog (kurang pandai lagi) macamana nak dapat mssukkan add PG, PDinar, BR, kitko dan lain2 tu… Sekian dulu. Terima kasih.

…ini di antara persoalan yang bermain di kepala kita sebagai Dealer, beli harga mahal jual harga murah….adakah Dealer memperolehi keuntungan? jawapan nya “YA”…Dealer tetap akan memperolehi keuntungan sekiranya kita mengambil langkah seperti berikut….

  1. Jual stok yang ada ditangan sebagaimana harga yang diminta oleh client kita even harganya jauh lebih rendah dari harga kita beli…
  2. Pada masa yang sama kita buat order baru berdasarkan harga yang diminta oleh client kita…
  3. Kita akan menerima emas yang kita order pada harga yang dipesan oleh client kita sebagai stok baru kita..
  4. Pada masa yang sama kita akan menikmati komisyen dan stok baru pada harga yang lebih rendah…
  5. So…disini tidak timbul persoalan rugikah kita?
  6. Proses ini lebih kurang mendahulukan stok yang ada pada kita sebelum kita menerima stok baru yang harganya sama seperti yang diminta oleh client kita…

Dengan itu tidak timbul “saya terpaksa hold dulu, sebab masa saya beli hari tuu harga lebih tinggi, saya tak boleh jual sekarang”…nasihat saya..apabila ada permintaan…kita let it go…jangan kita berfikir sebagai seorang pembeli biasa…tetapi kita hendaklah berfikir sebagai seorang Dealer…

=====================

Berminat untuk menjadi Dealer Public Gold? …tapi modal tidak mencukupi…hubungi saya (+6012-989 7399) insya Allah saya akan bantu setakat yang terdaya…

=======================

Categories: Uncategorized
  1. goldman
    02/11/2009 at 7:38 pm

    untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

  2. azmanor
    05/01/2010 at 9:47 pm

    sekadar mencelah,

    sebagai dealer tidak perlu risau harga turun atau naik , yang penting dapat jual je UNTUNG tetap ada RUGI tiada yg penting kena bijak je….TQ

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: