Home > Uncategorized > Yang mana lebih menguntungkan Pelaburan emas Public Gold vs Etika Emas?

Yang mana lebih menguntungkan Pelaburan emas Public Gold vs Etika Emas?

EtikaEmasLogogoldbar

Program penyimpanan emas Etika yang memberikan hibah bulanan tetapi harga pembelian yang tinggi belum termasuk ‘Premium Fees’ sebanyak 5% daripada nilai harga emas yang dibeli. Penyimpanan emas fizikal dibuat di Bank Rakyat (Ar-Rahnu) yang mana upah simpan ditanggung oleh pihak syarikat dan pinjaman 65% dikeluarkan oleh bank disimpan oleh pihak syarikat. Sebagai contoh harga yang ditawarkan pada 26/06/2009 adalah pada

Harga Semasa Etika Emas (1 gram)

Ketulenan Tarikh Jualan (Pertama Kali) Jualan Belian
999.9 26/06/2009 RM 131.47 RM 125.21 RM 121.45
950 26/06/2009 RM 124.90 RM 118.95 RM 115.38
916 26/06/2009 RM 120.52 RM 114.78 RM 111.34
Kemaskini : 26/06/2009 11:24:00
goldcoins

publicgold_logo2Atau Para pelabur atau peminat emas fizikal boleh membeli emas Public Gold (PG) dengan harga yang jauh lebih rendah dari harga yang ditawarkan oleh Etika Emas dan pada masa yang sama kita juga membuat penyimpanan emas di Bank Rakyat, pinjaman 65% yang diberikan oleh pihak bank kepada kita itu boleh pula kita membeli lagi emas fizikal atau boleh digunakan untuk lain-lain keperluan kita yang mendesak.

Harga emas  seperti yang ditawarkan oleh PG pada tarikh yang sama 26/06/2009

Harga pada 26/06/09 5:35 PM)

Weight Selling Price Buying Price
20 gram RM 2,285.00 RM 2,148.00
50 gram RM 5,686.00 RM 5,373.00
100 gram RM 11,319.00 RM 10,753.00
1 kilogram RM 113,192.00 RM 107,532.00

(Inclusive all costs, Ex Penang, Malaysia)

Jika kita lihat perbandingan harga dalam jadual yang ditunjukkan diatas, kita tanpa ragu-ragu boleh membuat kesimpulan yang manakah lebih menguntungkan kita sebagai pelabur emas. Adakah jumlah hibah yang diberikan berbaloi dengan apa yang kita bayar?…Sama-sama lah kita bincangkan, post dibuka untuk perbincangan ilmiah dan pada masa yang sama kita mencari lebih keuntungan dengan apa yang kita bayar..

  1. 29/06/2009 at 10:36 pm

    Some very interesting points have been made here, it is refreshing to see that your site gets quality visitors.

    • khairul
      30/06/2009 at 2:07 pm

      thank you..and your future comments would be our best ideas to improve our blog and please come again…

  2. yo
    30/06/2009 at 12:53 pm

    Saya berminat tapi tak tahu macam mana nak membeli emas ni. Ada pinjaman dari Bank Rakyat juga ker? Harap reply kat emel ni… sharolmizan.m@pg.com

    • khairul
      30/06/2009 at 1:35 pm

      Kami ada menawarkan Skim Mudah untuk memiliki emas, iaitu seseorang tu hanya perlu membayar separuh daripada harga emas yang hendak dibeli, sebagai contoh emas 999.9 (50g=RM5,633) harga hari ni 30/06/2009 8:55PM, awak hanya membayar RM2,816.50, bakinya akan dijelaskan oleh pihak bank (Bank Rakyat) iaitu dengan membawa emas tersebut ke Ar Rahnu, kita akan diberi pinjaman sebanyak 65% daripada harga emas tersebut. Perlu diingat bahawa harga emas Bank Rakyat adalah jauh lebih tinggi daripada harga emas Public Gold…sila rujuk Post kemaskini harga emas Bank Rakyat dan bandingkan dengan harga di Public Gold. Dari 65% itu awak akan diberi cash sebanyak (Harga Bank Rakyat 30/06/2009 – RM125.87/g). Dengan itu (50g x 125.87 = RM6,293.50) x 65% = RM4090.xxx. Bank akan bagi yang ringgit sahaja. Dari jumlah itu (RM4090) tolak bayaran yang belum dijelaskan (RM2816.50)….(RM4090-RM2,816.50) = RM1273.50 ( dan ini lebihan cash untuk awak). Nampak tak cara dia? kalo tak faham boleh laa post lagi, tq. Saya dah email kan sama seperti reply ni…tq

  3. mygoldbar
    02/07/2009 at 8:46 am

    HI kawan2

    Ada lagi perlaburan gold yang menarik.

    1.Beli mengikut Harga retail – (fgjam.org.com)
    2.Emas 999.9 – Cert Pamp S.A
    3. Hari payment clear terima Inv. ,Emas 999.9 ,Cert dan 2.5% rebate dari harga beli.
    4.Begitu juga bulan 2 dan 3 dapat 2.5% setiap bulan = 30% setahun.
    5.Bulan ke 3 ,mesti renew status, jika nak pulang emas ada Buy Back Gurantee.Co. beli balik harga jual yg awal.
    6. Jika harga rendah semasa renew , perbezaan diberi pada pelanggan RM.
    Jika harga naik pelanggan boleh tambah nilai atau kurangkan gram emas tetapi manintain nilai perlaburan x 2.5% bulanan.
    6. Marketing Arm (konsultan) oleh Cert.Asset Mgmt.Co.

    Menarik ,Mudah dan Telus.
    Tiada admin Fee atau Cagaran.

  4. mygoldbar
    02/07/2009 at 8:49 am

    Untuk yang berminat sila email :

    mygoldbar@gmail.com

  5. 16/07/2009 at 12:51 pm

    macam xbrape faham..
    tapi saya berminat untuk melabur dalam etika emas..
    boleh tolong ajarkan procedure & bagaimana cara kita nak mendapatkan untung?

    • khairul
      17/07/2009 at 7:17 pm

      kami dah tak promosi etika emas, apa yang kami dah lalui…pelaburan melalui emas Public Gold adalah lebih menguntungkan, tq.

  6. salomah Abdul Samad
    17/07/2009 at 2:33 pm

    macam mana bermula? bila beleh bermula? boleh emailkan saya sedikit info.

    • khairul
      17/07/2009 at 7:09 pm

      Mula dengan membeli emas Public Gold…bila2 pun boleh mula, yang penting kita nak dapatkan emas fizikal. Perlu diingat Bank Rakyat setakat ini memberikan ketulenan emas Public Gold adalah 999.99 (24K) iaitu dengan memiliki emas Public Gold kita akan dapat emas Gred 24K iaitu gred tertinggi dan nilai pun tertinggi. Info tentang pelaburan emas ini sangat banyak terutama dalam blog-blog.

  7. 18/07/2009 at 11:34 am

    hokey..bile kita beli public gold. d antra kita ngan bank sape yang akan simpan gold 2? & bile mase kita akan mendapat keuntungan dari gold yang dah kita beli 2?

    • khairul
      18/07/2009 at 1:01 pm

      ok…once kita dah beli fizikal gold tu…kita boleh samada nak simpan di bank, kalau di Bank Rakyat, kita akan diberi semula wang berjumlah 65% daripada nilaian emas tersebut berdasarkan harga di Bank rakyat yang jauh lebih tinggi dari harga yang kita beli, duit yang kita dapat tuu boleh laa kita simpan semula di ASB atau TH bagi menjana lagi keuntungan, atau kita boleh simpan HSBC dengan charge sewa SafeBox sebanyak RM120/annum ataupun kita simpan sendiri..tapi ini risiko tinggi. Pulangan dari pelaburan emas adalah paling kurang 20% setahun, boleh rujuk Gold Chart

  8. 18/07/2009 at 1:16 pm

    kan senang kalao dapat berjumpa, boleh tanye banyak soalan..haha..jiwa dah membara nak beli nih..tapi 2 la nak kene buat research dulu..

    • khairul
      18/07/2009 at 1:34 pm

      boleh je jumpa…just let me know when&where and insya Allah i’ll be there…

  9. Sal
    22/07/2009 at 10:55 am

    Salam En Khairul,

    Saya ade di Penang. Ada tak cara boleh dapat explanation lebih lanjut pasal ni. Atau en khairul boleh email saya step by step mcm mana nak invest dalam emas ni. Thanks.

    • khairul
      22/07/2009 at 11:40 am

      W’salam…macamana nak invest dalam emas ni?…mudah je…mula2 tu…kita mestilah keluarkan sedikit modal dengan membeli fizikal gold, dengan fizikal gold ni terlalu banyak kelebihannya berbanding dengan pelaburan melalui GIA (PB) atau GSPA (Maybank). Dengan memiliki fizikal gold, kita boleh menjana cash semula (dapatkan semula duit yang kita beli emas tadi tuu) dengan menyimpan di Arrahnu BR…kita akan diberi sebanyak 65% nilai emas semasa BR. Emas PG ni adalah yang terbaik setakat ini berbanding dengan emas 999.9 Pamp Suisse. Emas PG adalah (24K) berbanding Pamp Suisse hanya (22.8K) walaupun kutelanan dia adalah sama 999.9, tetapi di BR, emas Pamp Suisse ni hanya digredkan sebagai 950 iaitu kelas kedua…dengan itu nilai gadaian nya pun rendah berbanding dengan emas PG yang jauh lebih tinggi nilainya…Dengan nilaian yang tinggi, jumlah 65% itu pun akan menjadi lebih tinggi. Sebagai contoh harga emas PG yang kita beli adalah RM11K utk 100g…kita bawa ke BR, harga dikira adalah RM126.00/g iairu RM12.6K, disini kita boleh lihat perbezaan harga yang nyata dan seterusnya lah…

  10. zali
    28/07/2009 at 12:48 pm

    saya mcm berminat jer..
    tp cerita tuan ni x berapa detail r.
    bleeh tlg email dkat saya apa yang dimaksudkan.:

    W’salam…macamana nak invest dalam emas ni?…mudah je…mula2 tu…kita mestilah keluarkan sedikit modal dengan membeli fizikal gold, dengan fizikal gold ni terlalu banyak kelebihannya berbanding dengan pelaburan melalui GIA (PB) atau GSPA (Maybank). Dengan memiliki fizikal gold, kita boleh menjana cash semula (dapatkan semula duit yang kita beli emas tadi tuu) dengan menyimpan di Arrahnu BR…kita akan diberi sebanyak 65% nilai emas semasa BR. Emas PG ni adalah yang terbaik setakat ini berbanding dengan emas 999.9 Pamp Suisse. Emas PG adalah (24K) berbanding Pamp Suisse hanya (22.8K) walaupun kutelanan dia adalah sama 999.9, tetapi di BR, emas Pamp Suisse ni hanya digredkan sebagai 950 iaitu kelas kedua…dengan itu nilai gadaian nya pun rendah berbanding dengan emas PG yang jauh lebih tinggi nilainya…Dengan nilaian yang tinggi, jumlah 65% itu pun akan menjadi lebih tinggi. Sebagai contoh harga emas PG yang kita beli adalah RM11K utk 100g…kita bawa ke BR, harga dikira adalah RM126.00/g iaitu RM12.6K, disini kita boleh lihat perbezaan harga yang nyata dan seterusnya lah…

    • khairul
      29/07/2009 at 9:48 pm

      kalau nak citer memang panjang, tapi kalau kita lalui proses membeli dan menyimpan di ArRahnu BR tu…insya Allah 2, 3 minit dah boleh faham apa maksud saya, yang penting kita beli dulu dan saya akan bantu proses tersebut sehingga selesai iaitu kita akan dapat semula nilai 65% dari nilai harga runcit emas tersebut.

  11. noor azizah
    17/10/2009 at 11:38 am

    salam.mcm mane nak start bt pelaburan emas? adakah kita kene membeli emas iti dkt BR.berapa kosnye?saya berminat tp xth mcm mane nak bt pelaburannye…mintak tlg jelaskan.tq

    • khairul
      23/10/2009 at 10:08 pm

      kita perlu membeli dari agen PG yang sah seperti dalam senarai di web PG, emas bukan dibeli dari bank rakyat…kos paling minima dalam RM2.5K untuk 20g…tetapi sekiranya tidak mencukupi tak mengapa, masih boleh mulakan pelaburan tetapi perlu bersemuka, tq

  12. 26/10/2009 at 10:47 pm

    Salam sume…. sape2 yg berminat utk buat perlaburan emas yg mane masih ragu2 tu jgn risau sy ade sediakan ebook utk semua, tgk di website ini http://www.tidakperlukerja.biz/rahsiaemas .tq

  13. Nurul
    05/11/2009 at 12:56 pm

    Sy menpunyai gold 800g 24k sy nak melabur mcm mana

    • nizam
      05/11/2009 at 4:34 pm

      emas apa yg nurul ada tu ? emas PG ke? kalau emas PG, 800g tu dh jadi dealer dah, dah boleh berjual beli dah ..

    • 19/01/2010 at 8:55 pm

      saudara nurul ,

      Boleh bagi cntact num @ emel add … nanti saya hubungi saudari…TQ

  14. fiza
    12/11/2009 at 9:32 pm

    salam..menarik~saya berminat..tp nk wat research dlu n nk kumpul duit dlu,ye la..melabur emas ni byk modal.ley mail pada saya step nk mulakn pelaburan emas ni dgn berbekalkan modal yg tidak smpai 1k?hrp dpt mbantu dgn info2 detail dari en.khairul~
    tq byk!
    -pinkhelianthussonata@yahoo.com

  15. miza
    18/11/2009 at 1:20 pm

    salam….sya berminat tp hanya ada modal dlm 1k sahaje…cmner erk…bole ker???

    • khairul
      10/12/2009 at 5:54 am

      w’salam…rasanya boleh beli 1 dinar buat permulaan ni

  16. joe
    25/11/2009 at 12:44 pm

    Salam en khairul
    saya ni baru nak mula melabur
    tp explanation en khairul berhubung pertanyaan2 di atas
    saya tertarik kalau kita beli emas dgn PG let say RM11k (RM110 untuk 100g berbanding dgn masa kita gadaikan di BR RM126 bg 100g yg sama).
    jd persoalannya adakah masa kita dapat 65% duit selepas gadaian/simpanan di BR kemudian kita nak tebus balik adakah harga juga sama seperti yg ditawarkan oleh Bank Rakyat atau harga di PG
    terima kasih

    • khairul
      10/12/2009 at 5:53 am

      buat masa skrg ni…BR telah hentikan penerimaan apa shj emas berbentuk bar, wafer, coin, dinar…kena beli cash dan cuba ar-rahnu tempat lain, tq

  17. kc
    30/11/2009 at 4:35 pm

    bila kita cagar kat arrahnu tu kita dapat wang nilai atas emas kita kan so cam ne plak nak jelaskan wang gadaian tu nanti confuse la

    • nizam
      17/01/2010 at 2:13 pm

      ok, wang gadaian kena jelaskan, untuk tebus balik .. mcm kita pinjam laa, kena byr balik ..

  18. apong
    09/12/2009 at 1:47 pm

    saya berminat nak melabur emas nie. bleh ke saya trad in emas 916 untuk beli PG. Dimana bleh saya dapatkan PG. tq

    • khairul
      10/12/2009 at 5:55 am

      call saya…apong boleh dptkan emas PG dgn sy, kalo 916 tuu dinar lah

      • 19/01/2010 at 8:59 pm

        saudara apong,

        sekiranya emas 916 tu barang kemas , dengan saya pn blh trad in , asalkan emas betul sudah la he…

        saudara khairul sekadar membantu , jgn marah ok

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: