Home > Uncategorized > Kenapa pelaburan emas Public Gold (PG) terbaik ?

Kenapa pelaburan emas Public Gold (PG) terbaik ?

Saya telah membuat sedikit analisa harga, berdasarkan harga hari ini, dengan menghubungi kedai-kedai emas di sekitar Kuala Terengganu untuk mengetahui harga emas 999 pada hari ini (23/6/09).

Jadual harga di bawah adalah perbandingannya :

Penjual / Kedai Jenis emas Harga per 100 gram Harga per gram
Kedai Emas Lian Hin emas 999 RM 114
Kedai Emas Norzek emas 999 RM 112
Kedai Emas 10 emas 999 RM 113
Kedai Emas Cahaya Emas emas 999 /  Pamp Suisse RM 11,400.00 RM 114
PG PG Gold Bar RM 11,060.00 RM 110.60
FGJAM emas 999 RM 130
Etika Pamp Suisse RM 13,157.00 RM 131.57

Daripada perbandingan di atas, harga emas PG adalah terendah di pasaran.

Daripada jadual berkenaan juga, kita boleh bandingkan dan membuat kesimpulan kenapa Etika berupaya menawarkan hibah RM300/month, cuba bandingkan beza harga 100g emas Etika dgn PG = RM2097 (RM13,157-RM11,060). Secara kasar, kita boleh menganggap beza harga RM2097 itu lah yang dibayar oleh Etika secara berjadual kpd pembeli.

Anda boleh membuat analisa sendiri untuk lebih jelas, dgn menghubungi kedai2 emas di tempat anda.

  1. zukrey
    23/06/2009 at 9:45 am

    Mahal lagik harga emas PG tuh.. bagik sya masih bukan harga terendah di pasaran.. ada 5-6org kawan sy kt Kl beli emas 100gram 999.9 24carat dgn harga tak smpai RM11,000 pon.. dlm RM10,900 jerrr…

    jawab : harga dlm posting saya tu, harga hari ini, tak valid kalu nk compare dgn time kwn awak beli tu, bila diorang beli ? maybe masa tu harga emas rendah lagi berbanding harga hari ini.

  2. mie
    06/07/2009 at 11:13 pm

    Emas PG ni buleh dicagarkan ke Bank Rakyat or Agro Bank ke eh..?

    • nizam
      07/07/2009 at 12:39 am

      Boleh, takde masalah.

  3. krofta
    31/07/2009 at 11:19 am

    mcamana nak jadi agen public gold? modal diperlukan dan apa yang kita dapat dari segi komisyen?

    Terima ksih

    • khairul
      31/07/2009 at 2:55 pm

      nak jadi ejen senang jer…modal minima RM30K bagi membeli emas sebagai starter kit (complete set) di samping modal kesungguhan dan betul2 minat nak buat bisness emas ni, komisyen 1.5% akan diberikan kpd Dealer yg berjaya membuat sale at least RM20K/month…boleh call saya dan saya sedia membantu dari A to Z..tq

  4. aidy
    03/09/2009 at 8:22 am

    Saya ingin menanyakan satu soalan,adakah atau apakah perbezaan emas malaysia jika di bandingkan emas luar negara seperti UK.Spt 22ct dgn 916

  5. zains
    04/10/2009 at 7:45 am

    saya di batu pahat johor,
    saya nak beli PG ni.
    mana/siapa agen di Batu Pahat?

    zainsamsir@gmail.com

  6. hisham
    24/10/2009 at 2:50 am

    salam 1 malaysia..
    sy berminat untuk membeli emas di PG.
    sy seorg guru yg berkhidmat di pedalaman jerantut-pahang
    dimana dan bagaimana sy boleh membeli

    • khairul
      24/10/2009 at 11:10 pm

      beli dengan kami…

  7. zaimi
    03/11/2009 at 8:33 pm

    apa yang kita nak jual kepada pelanggan..adakah ajak join jadi agen..or jual emas yang kta beli tue..n adakah harga jualan mas tue ikt harga semasa or fix

    • nizam
      05/11/2009 at 4:37 pm

      apabila dah jadi dealer, syarikat akan bagi emas dgn nilai RM30k tu, so, zaimi blh start jual kpd sapa2 yg nk beli emas tu.. rakan2 ke, sedara mara ke .. bila emas dah habis, boleh order lagi dr syarikat, sbg dealer, kita akan dpt komisyen ,.. tk

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: