Home > Uncategorized > Public Bank Gold Investment Account

Public Bank Gold Investment Account

Salah satu alternatif kpd sesiapa yg ingin melibatkan diri dlm pelaburan emas ialah dengan membuka Akaun Pelaburan Emas Public Bank. Keterangan lanjut disini .

Kelebihan :

1) Anda tidak perlu pening kepala memikirkan tempat untuk menyimpan emas, kerana ia tidak melibatkan pembelian emas fizikal. Sebarang transaksi jual/beli akan direkodkan ke dalam sebuah passbook yang disediakan kpd pelabur.

2) Modal yg kecil seminima 10g (bersamaan RM874.50 berdasarkan harga hari ini RM87.45/gram) untuk memulakan pelaburan.

3) Modal yg kecil untuk menambah pelaburan iaitu seminima 5g.

4) Kadar spread yang rendah antara harga belian dan jualan balik.

Kelemahan:

1) Anda tidak mendapat emas fizikal, oleh itu anda tak boleh gadai .🙂

  1. pelangi digital
    28/01/2009 at 7:05 am

    Salam…
    saya 2-3 hari nie sufvey mengenai pelaburan emas bminat jugak..huhu
    terutama via public bank GIA
    boleh saudara terangkan
    jika saya masuk GIA..
    1….
    bagaimana urusan jual beli maksudnye saya terpaksa pi bank utk urusan jual beli tuu…
    atau ada cara lain…
    sekian ingin faham
    thanks

  2. 11/03/2009 at 12:27 pm

    mengenai pelaburan emas ini, bagi sesiapa yang menyimpan emas utuk pelaburan, if you want cash, anytime boleh kontek hafizjewel.com, itu yang mudah mengenai emas, cash adalah segera.. pada sapa2 yang dah melabur didalam pelaburan emas fizikal, sila kontek hafiz (anytime) untuk menjual emas anda. Kami akan tawarkan harga yang tertinggi di KL (atau mungkin di Malaysia) untuk anda.. Hafiz (012-3349940) atau boleh layari laman web http://www.hafizjewel.com

  3. fara
    13/03/2009 at 6:07 am

    adakah terdapat perbezaan antara keuntungan daripada gold bar dan gold kijang?

  4. fara
    13/03/2009 at 6:10 am

    adakah harga emas berbeza mengikut Bank?

  5. zakaria
    14/05/2009 at 3:59 am

    bagus perniagaan ni, bagaimana saya nak join dan berapa modal minimum serta resiko yang dihadapi dalam pelaburan ini

  6. asraz
    12/08/2009 at 4:39 pm

    Tuan Tanah,

    Tanya skit..klu dh jual beli emas…tapi emas nye xde secara hakiki…x ke haram tu? Sbb biz tanpa barang…

    • khairul
      13/08/2009 at 12:43 pm

      Kita kena bezakan…saya promote Public Gold (PG) dan bukannya Public Bank (GIA)..dua2 ni jauh berbeza…PG ni kita beli emas fizikal, bayar dan dapat emas tetapi Public Bank GIA kita cuma diberi buku simpanan yang menyatakan harga emas pada tarikh dan masa kita beli dan tak lebih dari tu, sebab itu saya lebih galakan beli emas fizikal PG kerana menepati ciri-ciri asas urusan jual beli dalam Islam. tq.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: