Home > Uncategorized > Jual beli emas Public Gold – kekhilafan

Jual beli emas Public Gold – kekhilafan

Salam.

Pada entry kali ini, saya cuba menerangkan beberapa salahfaham tentang perniagaan emas Public Gold yg sering ditanya kpd saya.

1) Emas public Gold, adalah berbentuk fizikal, boleh dipegang dan dilihat. Pembeli membeli emas berkenaan dan membawa pulang. Bukannya jual beli hanya di atas kertas macam Maybank atau pun Public Bank. Sama juga seperti beli emas di kedai emas, anda bayar duit, anda dapat emasnya. Bezanya dengan kedai emas, bentuk emasnya bukanlah barang kemas, tetapi emas Public Gold adalah berbentuk bar/jongkong/syiling.

2) CASH AND CARRY. Sebarang urusan belian dan jualan dilakukan secara cash and carry. Apabila persetujuan harga dicapai, pembeli sudah ada cash, tetapkan tempat pertemuan. Namun begitu, adalah tidak menjadi kesalahan jika pembeli ingin bank in duit terlebih dahulu jika ada kepercayaan.

3) BUKAN SKIM PELABURAN. Perniagaan emas Public Gold, hanyalah berkonsepkan jual beli yang biasa, anda beli, kami (ejen) menjualkan kepada anda. Bukannya seperti skim2 pelaburan yang menjanjikan pulangan sekian sekian berasaskan modal anda. Pembeli emas Public Gold hanya akan mendapat keuntungan apabila adanya kenaikan harga emas, jika ingin menjual semula.

4)¬†Ejen-ejen (dealer) Public Gold wajib ambil jika pelanggan ingin menjual semula emas-emas yang telah dibeli. Harga yang ditetapkan, adalah harga “buying” semasa di website public gold. Jika ada ejen yang tidak dapat beli balik, itu adalah kerana ejen berkenaan tidak cukup modal, maka anda dinasihatkan mencari ejen2 yg benar2 bereputasi tinggi.

ok, sekian dulu untuk kali ini. Selamat Melabur, bukan Melebur. Terima Kasih.

About these ads
Categories: Uncategorized
  1. 26/10/2009 at 9:58 am | #1

    EMAS KAJANG TRADING ( 001825702-T )

    KAMI SEDIA MEMBELI EMAS TERPAKAI BARU , LAMA , PATAH , ROSAK DAN KHIDMAT TEBUS PAJAKAN EMAS DI PAJAK GADAI / AR-RAHNU

    999.9 – 950 – 916 – 90% – 835 – PAUN – 750 – 585 / MC – SUASA DAN EMAS PUTIH…

    SEBARANG PERTANYAAN @ URUSNIAGA HUBUNGI :-
    EN. AZAM
    PJBAT : 03-8737 9327 H/P 016-275 2000 / 019-233 0355
    ATAU MANA-MANA CAWANGAN DAN EJEN-EJEN KAMI DI :-

    KUALA LUMPUR :
    Kg Baru , Cheras , Taman Melawati , Pandan Jaya , Pandan Indah , Pudu, Ampang , Keramat , Wangsa Maju , Setapak , Gombak, Seri Gombak , Batu Caves , Rawang , Selayang , Kepong , Jalan Kuching , S.Besi , Damansara , Bangsar

    SELANGOR :
    Dengkel , Banting , Klang , Shah Alam , Kajang, Bangi , Semenyeh , Petaling Jaya , Sunway , Puchong , Kelana Jaya , Subang , Bandar Baru Subang , Sungai Buluh, Sri Kembangan , Pekan Batu 11, Balakong

    NEGERI SEMBILAN :
    Seremban , Mantin , Beranang , Port Dikson ,Rembau , Labu , Nilai

    MELAKA :
    Alor Gajah , Bandar Melaka , Masjid Tanah , Peringgit

    JOHOR :
    Bandar Johor Baharu , Lakin Perdana

    PAHANG :
    Bentong , Raub , Temerloh , Kuala Lipis , Kuantan

    PERAK :
    Bagan Datoh, Telok Intan, Bidor, Tanjung Malim , Kampar, Ipoh

    PENANG : Butterworth , Seberang Prai , Kepala Batas

    KEDAH :
    Alor Star , Jitra 2 , Shahab Perdana , Kuala Kedah , Langkawi

    PERLIS :
    Kangar , Kuala Perlis , Padang Besar

  2. zaimi
    03/11/2009 at 8:21 pm | #2

    bagaimana saya nk mulakan..klu saya jadi agen.adakah saya perlu mencari pembeli emas PG,n bagaimana cara jual beli..memandankan saya berada si sandakan sabah

    • nizam
      05/11/2009 at 4:35 pm | #3

      ye, mulakan dgn menjadi dealer, ada modal 30k, blh jadi dealer .. sila download borang dealer dr website ini ..

  3. KayaTapiMiskin
    09/12/2009 at 11:53 pm | #4

    Kalau jadi egen, tapi tak dapat beli emas yg pelanggan nak jual balik, masalah pulak bagi pelanggan nak jual mas tu.. kalau ada agen lain tak mengapa la… Tapi kalau pelanggan tu jual kat kedai emas laku tak ek?

    • 19/01/2010 at 9:15 pm | #5

      jgn risau , nanti ada la agent lain yg akn mmbantu , yg pnting sentiasa la berhubung dgn agen2 lain berhampiran….Tq

  4. 26/12/2009 at 7:48 pm | #6

    untuk harga emas jongkong dan lain2 yang hebat sila hubungi saya di goldman999.9@hotmail.com

    harga lagi murah daripada habib poh kong dan dealer2 lain. bekalan antarabangsa

    terima kasih

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: