Home > Uncategorized > Kemaskini Harga Emas 999.99 (24 karat) Bank Rakyat

Kemaskini Harga Emas 999.99 (24 karat) Bank Rakyat

goldbar2goldcoinspamp

Laman ini hanya untuk memaparkan kemaskini harga emas semasa 999.99 berdasarkan harga di Bank Rakyat.

Harga Emas (MYR/ gram )
Tarikh | Hari Ketulenan Nilaian
23/10/2009 | Juma’at 999.9 13xxx
23/10/2009 950 12xxx
23/10/2009 916 12xxx
22/10/2009 | Khamis 999.9 135.42
22/10/2009 950 128.65
22/10/2009 916 124.14
21/10/2009 | Rabu 999.9 136.04
21/10/2009 950 129.24
21/10/2009 916 124.70
20/10/2009 | Selasa 999.9 135.47
20/10/2009 950 128.70
20/10/2009 916 124.18
19/10/2009 | Isnin 999.9 135.17
19/10/2009 950 128.41
19/10/2009 916 123.91
15/10/2009 | Khamis 999.9 136.80
15/10/2009 950 129.96
15/10/2009 916 125.40
14/10/2009 | Rabu 999.9 135.81
14/10/2009 950 129.02
14/10/2009 916 124.49
13/10/2009 | Selasa 999.9 135.84
13/10/2009 950 129.05
13/10/2009 916 124.52
12/10/2009 | Isnin 999.9 134.66
12/10/2009 950 127.93
12/10/2009 916 123.44
09/10/2009 | Juma’at 999.9 135.58
09/10/2009 950 128.80
09/10/2009 916 124.28
08/10/2009 | Khamis 999.9 134.95
08/10/2009 950 128.20
08/10/2009 916 123.70
07/10/2009 | Rabu 999.9 133.21
07/10/2009 950 126.55
07/10/2009 916 122.11
06/10/2009 | Selasa 999.9 131.79
06/10/2009 950 125.20
06/10/2009 916 120.81
05/10/2009 | Isnin 999.9 131.80
05/10/2009 950 125.21
05/10/2009 916 120.82
02/10/2009 | Juma’at 999.9 131.82
02/10/2009 950 125.23
02/10/2009 916 120.84
01/10/2009 | Khamis 999.9 131.15
01/10/2009 950 124.xx
01/10/2009 916 120.xx
30/09/2009 | Rabu 999.9 131.23
30/09/2009 950 124.67
30/09/2009 916 120.29
29/09/2009 | Selasa 999.9 130.68
29/09/2009 950 124.15
29/09/2009 916 119.79
28/09/2009 | Isnin 999.9 131.54
28/09/2009 950 124.96
28/09/2009 916 120.58
25/09/2009 | Juma’at 999.9 133.30
25/09/2009 950 126.64
25/09/2009 916 122.19
24/09/2009 | Khamis 999.9 133.67
24/09/2009 950 126.99
24/09/2009 916 122.53
23/09/2009 | Rabu 999.9 133.47
23/09/2009 950 126.80
23/09/2009 916 122.35
22/09/2009 | Selasa 999.9 133.85
22/09/2009 950 127.16
22/09/2009 916 122.70
21/09/2009 | Isnin 999.9 133.xx BR
21/09/2009 950 126.xx Closed
21/09/2009 916 122.xx for
Hari
18/09/2009 | Juma’at 999.9 133.45 Raya
18/09/2009 950 126.78 Eidil
18/09/2009 916 122.33 Fitri
17/09/2009 | Khamis 999.9 133.45
17/09/2009 950 126.78
17/09/2009 916 122.33
16/09/2009 | Rabu 999.9 132.61
16/09/2009 950 125.98
16/09/2009 916 121.56
15/09/2009 | Selasa 999.9 133.90
15/09/2009 950 127.21
15/09/2009 916 122.74
14/09/2009 | Isnin 999.9 132.08
14/09/2009 950 125.48
14/09/2009 916 121.07
11/09/2009 | Juma’at 999.9 131.32
11/09/2009 950 124.75
11/09/2009 916 120.38
10/09/2009 | Khamis 999.9 132.42
10/09/2009 950 125.80
10/09/2009 916 121.39
09/09/2009 | Rabu 999.9 132.67
09/09/2009 950 126.04
09/09/2009 916 121.61
08/09/2009 | Selasa 999.9 132.28
08/09/2009 950 125.67
08/09/2009 916 121.26
07/09/2009 | Isnin 999.9 13xxx BR
07/09/2009 950 12xxx Closed
07/09/2009 916 11xxx
04/09/2009 | Juma’at 999.9 130.79
04/09/2009 950 124.25
04/09/2009 916 119.89
03/09/2009 | Khamis 999.9 128.34
03/09/2009 950 121.92
03/09/2009 916 117.65
02/09/2009 | Rabu 999.9 127.40
02/09/2009 950 121.03
02/09/2009 916 116.78
01/09/2009 | Selasa 999.9 127.00
01/09/2009 950 120.65
01/09/2009 916 116.42
31/08/2009 | Isnin 999.9 12xxx BR
31/08/2009 950 12xxx Closed
31/08/2009 916 11xxx
28/08/2009 | Juma’at 999.9 126.78
28/08/2009 950 120.44
28/08/2009 916 116.22
27/08/2009 | Khamis 999.9 126.58
27/08/2009 950 120.25
27/08/2009 916 116.03
26/08/2009 | Rabu 999.9 126.08
26/08/2009 950 119.74
26/08/2009 916 115.54
25/08/2009 | Selasa 999.9 126.85
25/08/2009 950 120.51
25/08/2009 916 116.28
24/08/2009 | Isnin 999.9 125.58
24/08/2009 950 119.30
24/08/2009 916 115.12
21/08/2009 | Juma’at 999.9 126.10
21/08/2009 950 119.80
21/08/2009 916 115.59
20/08/2009 | Khamis 999.9 126.26
20/08/2009 950 119.95
20/08/2009 916 115.74
18/08/2009 | Selasa 999.9 127.08
18/08/2009 950 120.73
18/08/2009 916 116.49
17/08/2009 | Isnin 999.9 127.45
17/08/2009 950 121.08
17/08/2009 916 116.83
14/08/2009 | Juma’at 999.9 126.45
14/08/2009 950 120.13
14/08/2009 916 115.91
13/08/2009 | Khamis 999.9 126.27
13/08/2009 950 119.96
13/08/2009 916 115.75
12/08/2009 | Rabu 999.9 125.99
12/08/2009 950 119.69
12/08/2009 916 115.49
11/08/2009 | Selasa 999.9 126.80
11/08/2009 950 120.46
11/08/2009 916 116.23
10/08/2009 | Isnin 999.9 127.73
10/08/2009 950 121.34
10/08/2009 916 117.09
06/08/2009 | Khamis 999.9 127.54
06/08/2009 950 121.16
06/08/2009 916 116.91
05/08/2009 | Rabu 999.9 126.58
05/08/2009 950 120.25
05/08/2009 916 116.03
04/08/2009 | Selasa 999.9 126.88
04/08/2009 950 120.54
04/08/2009 916 116.31
03/08/2009 | Isnin 999.9 124.95
03/08/2009 950 118.70
03/08/2009 916 114.54
31/07/2009 | Juma’at 999.9 124.82
31/07/2009 950 118.58
31/07/2009 916 114.42
30/07/2009 | Khamis 999.9 125.30
30/07/2009 950 119.04
30/07/2009 916 114.86
29/07/2009 | Rabu 999.9 127.33
29/07/2009 950 120.96
29/07/2009 916 116.72
28/07/2009 | Selasa 999.9 127.25
28/07/2009 950 120.89
28/07/2009 916 116.65
27/07/2009 | Isnin 999.9 127.48
27/07/2009 950 121.11
27/07/2009 916 116.86
24/07/2009 | Juma’at 999.9 127.94
24/07/2009 950 121.54
24/07/2009 916 117.28
23/07/2009 | Khamis 999.9 127.75
23/07/2009 950 121.36
23/07/2009 916 117.10
22/07/2009 | Rabu 999.9 127.68
22/07/2009 950 121.30
22/07/2009 916 117.04
21/07/2009 | Selasa 999.9 126.85 123.04
21/07/2009 950 120.51 116.89
21/07/2009 916 116.28 112.79
20/07/2009 | Isnin 999.9 126.75 122.95
20/07/2009 950 120.41 116.80
20/07/2009 916 116.19 112.70
17/07/2009 | Juma’at 999.9 126.63 122.83
17/07/2009 950 120.30 116.69
17/07/2009 916 116.08 112.60
16/07/2009 | Khamis 999.9 125.48 121.72
16/07/2009 950 119.21 115.63
16/07/2009 916 115.02 111.57
15/07/2009 | Rabu 999.9 124.84 121.09
15/07/2009 950 118.60 115.04
15/07/2009 916 114.44 111.01
14/07/2009 | Selasa 999.9 123.96 120.24
14/07/2009 950 117.76 114.23
14/07/2009 916 113.63 110.22
13/07/2009 | Isnin 999.9 123.36 119.66
13/07/2009 950 117.19 113.67
13/07/2009 916 113.08 109.69
10/07/2009 | Juma’at 999.9 123.62 119.91
10/07/2009 950 117.44 113.92
10/07/2009 916 113.32 109.92
09/07/2009 | Khamis 999.9 124.67 120.93
09/07/2009 950 118.44 114.89
09/07/2009 916 114.28 110.85
08/07/2009 | Rabu 999.9 123.89 120.17
08/07/2009 950 117.70 114.17
08/07/2009 916 113.57 110.16
07/07/2009 | Selasa 999.9 124.31 120.58
07/07/2009 950 118.09 114.55
07/07/2009 916 113.95 110.53
06/07/2009 | Isnin 999.9 124.78 121.04
06/07/2009 950 118.54 114.98
06/07/2009 916 114.38 110.95
03/07/2009 | Juma’at 999.9 125.24 121.48
03/07/2009 950 118.98 115.41
03/07/2009 916 114.80 111.36
02/07/2009 | Khamis 999.9 124.08 120.36
02/07/2009 950 117.88 114.34
02/07/2009 916 113.74 110.33
01/07/2009 | Rabu 999.9 125.81 122.04
01/07/2009 950 119.52 115.93
01/07/2009 916 115.33 111.87
30/06/2009 | Selasa 999.9 125.87 122.09
30/06/2009 950 119.58 115.99
30/06/2009 916 115.38 111.92
29/06/2009 | Isnin 999.9 126.32 122.53
29/06/2009 950 120.00 116.40
29/06/2009 916 115.79 112.32
Harga sebelumnya
Juma’at 26/06/2009 – RM125.21/gram

Khamis 25/06/2009 – RM123.76/gram

Isnin 10/11/2008 – RM98.39/gram

Khamis 09/10/2008 – RM117.13/gram

Rabu 08/10/2008 – RM113.99/gram

Selasa 07/10/2008 – RM109.82/gram

Isnin 06/10/2008 – RM110.15/gram

Rabu 24/09/2008 – RM116.82/gram

Selasa 23/09/2008 – RM114.48/gram

Isnin 22/09/2008 – RM112.79/gram

Juma’at 19/09/2008 – RM116.96/gram

Khamis 18/09/2008 – RM102.17/gram

Selasa 16/09/2008 – RM102.65/gram

Isnin 15/09/2008 – RM98.20/gram

Jumaat 12/09/2008 – RM99.56/gram

Khamis 11/09/2008 – RM101.21/gram

Rabu 10/09/2008 – RM104.93/gram

Selasa 09/09/2008 – RM105.16/gram

Isnin 08/09/2008 – RM104.16/gram

Jumaat 05/09/2008 – RM104.39/gram

Khamis 04/09/2008 RM104.87/gram

Rabu 03/09/2008 RM105.60/gram

Selasa 02/09/2008 RM107.40/gram

Isnin 1/9/2008 – Market closed

Jumaat 29/8/08 RM 106.42/gram

Khamis 28/8/08 RM 105.77/gram

Rabu 27/8/2008 RM 105.61/gram

Selasa 26/8/2008 RM105.27/gram

Isnin 25/8/2008 RM 105.75 /gram

Juma’at 22/8/2008 RM103.11/gram

Khamis 21/8/2008 RM102.87/gram

Rabu 20/8/2008 RM99.84/gram

Selasa 19/8/2008 RM100.75/gram

Isnin 18/8/2008 RM100.68/gram

Juma’at 15/8/2008 RM104.61/gram

Khamis 14/8/2008 RM101.80/gram

Rabu 13/8/2008 RM108.04/gram

Selasa 12/8/2008 RM108.17/gram

Isnin 11/8/2008 RM108.33/gram

Jumaat 8/8/2008 RM109.48/gram

Khamis 7/8/2008 RM109.22/gram

Rabu 6/8/2008 RM110.70/gram

Selasa 5/8/2008 RM113.04/gram

Isnin 4/8/2008 RM113.01/gram

Jumaat 1/8/2008 RM112.72/gram

Khamis 31/7/2008 RM113.58/gram

Rabu 30/7/2008 RM115.26/gram

Selasa 29/7/2008 RM115.22/gram

Isnin 28/7/2008 RM114.69/gram

Jumaat 25/7/2008 RM113.26/gram

Khamis 24/7/2008 RM116.41/gram

Rabu 23/7/2008 RM118.77/gram

Selasa 22/7/2008 RM117.58/gram

Isnin 21/7/2008 RM117.40

Jumaat 18/7/2008 RM 117.87/gram

Khamis 17/7/2008 RM118.56

Rabu 16/7/2008 RM118.31

Selasa 15/7/2008 RM118.46

Isnin 14/7/2008 RM115.92

Jumaat 11/7/2008 RM114.18

Khamis 10/7/2008 RM112.97

Rabu 9/7/2008 RM114.57

Selasa 8/7/2008 RM114.63

Isnin 7/7/2008 RM115.59

About these ads
  1. aTiE
    24/07/2008 at 1:43 am

    wahhhhh… betul laaa arini 24/7 harga turun.. camna u predict??? leh ajar x??? hehehe

  2. jang2008
    24/07/2008 at 2:53 am

    senang jer.. :) ini berdasarkan pemerhatian seminggu lebih di tv3, pada jam 1.30 berita tv3, tgk kat tulisan bergerak kat bwh skrin tu, ada dinyatakan harga emas banyak mana turun atau naik. Mengikut pemerhatian saya, kalau masa tu harga dia kata naik, esok, harga bank rakyat akan naik. Cuma sy belum lg mengira kadar kenaikan tu, setakat nk kata naik turun tu, boleh laa.. tapi setakat pemerhatian sehingga hari ini laa.. tak tau la kalau hari ini pemerhatian dah tak betol :)

  3. 25/07/2008 at 9:17 am

    to: aTiE

    its easy to predict… just go to http://www.kitco.com

    look at the right sidebar for the 24 gold chart. You can predict by seeing how the graph played… happy gold hunting everyone, and to admin, well done gathering info for everyone… thank you so much…

  4. Nizam
    26/07/2008 at 2:40 am

    anda boleh juga merujuk laman web kitco utk melihat pergerakan harga emas dunia. Sy juga merujuk laman web itu, masalahnya sy sukar utk memastikan kesannya kpd harga di Malaysia, sbb harga emas di sini tidak lah terlalu drastik kenaikan / penurunan nya. Contoh, kalau kita lihat harga last di kitco hari ni, menunjukkan penurunan, belum tentu esok harga emas kita terus turun. Formula perkaitannya sy belum jelas. Sbb itu saya rujuk berita tv3, setakat ni mmg betol.

  5. estacoco
    15/08/2008 at 5:03 am

    BR rate Jumaat (15/08/08) RM104.61

  6. ahmad junaidi said
    15/08/2008 at 10:28 am

    Adakah ini yang telah dipaparkan dalam berita bisnes rtm 1 15 ogos 2008 jam 5.30 ptg ..penerangannya dilakukan oleh encik daud.

    JAWAB:

    Ya, betul.

  7. aTiE
    18/08/2008 at 3:55 am

    Rendah harga arini… agak2 nyee ade kemungkinan leh turun bawah paras 100 /gram tak???

    JAWAB: setakat ni no clue la Atie .. :)

  8. Shapari
    21/08/2008 at 2:45 am

    macam mana nak mulakan pelaburan ni???

    JAWAB:
    anda kena mencari ejen yg dilantik oleh Etika, sbb segala-galanya akan diuruskan oleh ejen, dari sign agreement hinggalah emas dicagarkan, hibah dan urusan selepas belian.

  9. Ratna Rock
    25/08/2008 at 2:09 am

    I rasa ada sikit pembetulan. Tak silap i, pada 22/08 (Jumaat) harga emas rm103.11, betul ka?

    JAWAB:Harga Bank Rakyat pd jumaat 22/8/08 yg sy dpt dari Etika HQ ialah RM108.27, kalau awk dpt harga lain, tak tau la saya.

  10. Ratna Rock
    25/08/2008 at 2:21 am

    En Shapari berminat utk memulakan pelaburan ke? Boleh buat pelaburan dgn Public Bank dan Maybank. Tapi I lebih tertarik dgn plan investment dgn agent . Skrang terdpt 4 companies sdn bhd yg membantu kite dgn gold investment ni. Companies ni mempunyai lesen utk membeli emas di Bank Negara dan segala turun naik harga emas mengikut harga di Bank Rakyat.

    JAWAB:
    boleh awk cerita kan lbh lanjut berkenaan 4 companies tu? blh kita kongsi2 info. T.Kasih

  11. Ratna Rock
    25/08/2008 at 6:20 am

    oo..u dapat pricing dari Etika HQ. I dapat dari Bank Rakyat. Boleh katakan tiap2 hari my friend forward pasal harga emas dr Bank Rakyat . I baru visit ur forum ni, 2 weeks ago. So far, I compare dgn harga Bank Rakyat dgn forum ni mmg sama, cuma last friday I terkejut sebb ada perbezaan. I dah clarify dgn my friend and mmg confirm harga RM103.11/gram last friday (22/08/08) dgn Bank Rakyat.

    Since, I minat pasal gold investment ni.. I buat few homework. I visit few forums, tanya customer service Public Bank dan tanya bebape org. So far, I minat dgn salah satu company sdn bhd ni. Investment plan lebih kurang mcm companies yg lain.. contract 6 months, boleh simpan emas sendiri atau simpan dgn Bank Rakyat, pembayaran mengikut harga yg dibeli dan company tu akan bayar kpd pembeli setiap minggu selama 6 bln contract. Tapi, I blom lagi buat homework utk 3 companies yg lain. I baru usha dgn company my friend ni yg baru setup 2 thn lepas. Mayb masing2 company ada stail dan plan tersendiri dan I mmg teringin nak amik tahu. Insyallah, I boleh share dlm forum ni

    JAWAB:
    emm…nnti i cek balik knp harga tak sama .. bagus la tu u study, saya pn study jugak :) .Nanti u update la hasil kajian u ttg 3 kompeni lg. Disamping Etika, sy skrg ni berkira-kira nk invest dlm Public Bank Gold Investment Account. Target saya nk main jual beli, beli masa harga murah dan jual bila naik. Cuma hari2 kena analisa n monitor harga lah guna metatrader yg biasa digunakan utk forex. T.Kasih

  12. Ratna Rock
    26/08/2008 at 3:11 am

    Semlm I dpt sms dr Bank Rakyat harga emas RM 105.75 Isnin (25/08/08).. u dah check nape harga x sama ka?

    JAWAB:
    Saya dah semak, harga yg Etika kasi kpd saya adalah setelah di tambah 5% brokerage fee. Skrg sy dah update harga dilaman ini, mmg betol2 yg Bank Rakyat kasi. Terima kasih krn bertanya.

  13. Ratna Rock
    26/08/2008 at 8:07 am

    oo patut lah.. terkejut bila tengok lain2 harga. Sorang kawan I ni dah beli harga emas dgn Emzagold Sdn Bhd pada Jumaat lepas (22/08) dgn harga RM103.11/gram tanpa dikenakan brokerage fee. Katenya juga, lepas tamat kontrak 6 bulan, pelabur hanya dikenakan sebyk 2% process fee dr untung jual emas pada haritu.

    eg: Untung jual harga emas (selepas tamat kontrak 6 bln): RM700 x 2 %= RM14 process fee

    Gold yg dibeli jenis gold bar of 24 carat with 999.9 purity.

    JAWAB:
    boleh kasi saya brosur atau mana-mana link berkenaan emzagold? Untuk makluman, sebelum ini, plan Etika begitu juga, tdk dikenakan sbrg brokerage fee atas pembelian. Saya berterima kasih atas maklumat ini krn skurang-kurangnya kita ada satu lagi alternatif dlm membuat pelaburan emas.

  14. Ratna Rock
    27/08/2008 at 3:55 am

    I pon setuju dgn pandangan sedara. Di sini kite boleh share knowledge n experience pasal gold investment ni. Kalo nak tahu pasal company tersebut, sedara boleh direct contact dgn salah sorang bisnes partner dlm company ni. I tade brosur atau link, seblom ni pun direct intro dgn beliau.

    Apa lagi kelainan dlm plan Etika?

  15. AmiE
    27/08/2008 at 8:02 am

    Salam…I baru beli smalam dr Etika Emas harga 1 g dia kata 110.53; pastu smalam x leh cagar kat Bank Rakyat ramai org katanya..skang ni tunggu punya tunggu kata jumaat ni..
    Alih2 skang tepon kata next week sbb emas dlm stok x de; kata kena tunggu stok dr London sampai..leh caya ker arr? Emas 100g tu aku ade simpan..tp nak check kat ne ketulenan dia? x kan aku nak bawak kedai emas ah keong..dia tipu pun aku x tau..
    Ade idea x..?

  16. Azmi
    31/08/2008 at 2:32 pm

    Ratna Rock,
    Emzagold ada beri diskaun berterusan tak? kalau plan sama ..5% brokerage tu banyak juga kalau beli banyak … saya dah study… plan Etika paling baik stakat ni. Emas Etika tak diragui kerana Bank RAKYAT test one by one.. depan pelanggan

  17. Ratna Rock
    02/09/2008 at 4:17 am

    Hi Azmi,

    I tertarik juga dgn Etika ni. Apa plan Etika paling baik pada pandangan sedara Azmi?

    Just to share dgn sedara Azmi dan rakan2 di sini, Emzagold mmg jual harga sama dgn harga dr Bank Rakyat tanpa 5% brokerage fees selama ni. Minimum yang perlu dibeli 100gm dan tiada maksimum.

  18. Azmi
    02/09/2008 at 9:29 am

    Ratna Rock,

    Yang menarik, beli 100gm simpan di BR, Etika tambah 200gm dan simpan atas nama kita. (66.67% milik Etika ditumpang nama kita). BR keluar 65% the value of 300gm, sedangkan Etika pinjam kan dan beri pada kita 66.67%. Kita punya tak diusik. Kalau Etika cabut kita ada 300gm atas nama kita yang boleh ditebus bila-bila masa

    Yang lagi menarik Etika beri diskaun tertangguh atas pembelian 100gm tu sebanyak RM300 sebulan selama 6 bulan, written dlm agreement dan boleh renew agreement setiap 6 bulan.

    Boleh juga kongsi..idea 019-7340830

    Ini yang saya study dan putuskan:

    Saya dah study “pelaburan ” ini sejak Mei lalu, setelah mengetahui kelebihannya melalui email yang masuk…dan amat yakin lalu berhasrat ke Kelantan untuk mendapatkan ‘kijang emas’, tetapi dek jauh diselatan, saya tiada cuti untuk ke sana.
    6 Ogos di PWTC, terjumpa pameran Etika Emas lalu tanpa sebarang penerangan, saya dapatkan agen di Johor, walaupun beberapa agen Etika Emas KL sudi berurusan dengan saya.
    14 Ogos saya pindah sebahagian besar saving saya kepada “gold wafer’ ini.(walaupun pegawai BIMB tak galakkan). Untungnya saya beli pada harga yang agak rendah tahun ini. (paling rendah adalah 20 Ogos lalu)
    Saya dah baca semua blog & forum berhubung pelaburan emas di Etika Emas ni, untuk dapatkan pendapat lain…… akhirnya saya yakin dan tiada sebab nak diragui lagi..lalu saya buat loan untuk tambah simpanan di ArRahnu BR.
    Kesimpulan saya:
    1. Menyimpan emas tak akan rugi kerana harga terus naik. Tak caya tenya isteri / emak
    2. beli 100gm, Etika pinjamkan 200gm.. masuk arrahnu dia gadai part dia aje.
    3. dah tu..300 sebulan,.. siapa nak beri
    4. Ini bukan pelaburan duit atas kertas…tetapi tongkol2 emas tu saya dapat tengok, pegang..sendiri simpan kat bank mana yang kita mahu.
    Anda tak dipengaruhi untuk membelinya, fikir betul2….digalakkan kepada sesiapa yang sda saving… atau ada kemudahan pinjaman peribadi dari bank/koperasi
    Ragu2 boleh hubungi Azmi 019-7340830

  19. Ratna Rock
    03/09/2008 at 5:33 am

    wow.. menarik juga plan Etika ni. Skarang I ada pengetahuan luas mengenai gold investment ni. Terima kasih sedara Azmi.

    Disini I juga ada bebape soklan n secara tidak langsung kite bleh share knowledge:

    1. Apa pendapat sedara azmi mengenai gold investment di Public Bank dan Maybank? Lebih baik melabur dgn agent atau dgn bank?

    2. Pembelian 100gm sebanyak RM300 sebulan selama 6 bulan. Adakah ianya tetap RM300 setiap bulan wlwpun kite beli harga harga murah/mahal?

    3.Ada perbezaan tak dgn harga yg pelabur beli dgn turun naik harga emas setiap hari? Contohnya: Senario dlm saham, kalo untung pelabur akan dpt bonus, kalo rugi pelabur kena top up perbezaan.

    Terima kasih…

    JAWAB:
    Saya try jwb, disamping tu, org lain nk jwb pun welcome ..

    1) Kalau nak melabur dgn public bank or maybank, baik pilih public bank berbanding maybank, sbb spread antara harga belian dan jualan public bank adalah kecil berbanding maybank. Maybank kaut untung banyak. Kalau melabur dlm passbook account public bank, untuk memaksimumkan untung, kena tgk harga hari2, bila harga tggi, cepat2 pergi jual, pastu tggu harga rendah, beli semula. Kalau rasa takde masa nak tgk pergerakan harga, baik masuk beli Emas Etika, RM300/100g tu dah confirm dpt bln2.

    2) Untung RM300/bln per 100g tu adalah tetap, tak kira masa kita beli tu harga rendah atau tggi

    3) Saya tak pasti, biar org lain jwb :)

  20. Ratna Rock
    03/09/2008 at 9:10 am

    Bila I baca balik forum ni.. I rasa mcm wartawan pula…byk soklan nak tanya..Hahaha. Tapi serius.. gold investment ni mmg menarik selain buat simpanan dlm ASB n dpt dividen hujung tahun (kekadang rasa x syok, sebb x dpt bulan2 n guna semasa emergency case).

    I ada lagi bebape soklan (pls bare with me)..

    1. Masa last day of 6th month contract, katelah I nak jual emas n tanak renew contract. Bape profit yg I akan dapat?

    Katelah harga beli emas: RM99.84 + 5%/gram=RM104.83 (20/08/08)

    Katelah harga emas masa last day of 6th month:
    RM107.40 + 5%/gram= RM112.77 (20/02/09)

    Jual emas kepada Etika (last day of 6th month): RM112.77- RM104.83= RM7.94/gram

    Betul x pengiraan ini? Ada fees dikenakan x?

    2. Dlm agreement ada nama pewaris x? sebb dlm 6 months kite tatau apa akan berlaku. (tetiba I terpikir pula :D)

    3. Untung RM300 itu akan di bank in dlm account atau hantar check?

    Terima kasih lagi…

    JAWAB:
    ok, i try jwb,
    1) Saya tak pasti lg pengiraan yg baru selepas tambah caj brokerage, nanti sy konfirmkan.
    Kalau ikut yg lama(sblm ada caj brokerage) Katelah harga beli emas masa beli: RM99.84 , masa jual RM107.40, so untung jual emas = HARGA JUAL – 2% (Mgmt Fee) – HARGA BELI
    = (107.40-2%) – 99.84 = RM 105.25 – 99.84 = RM5.41/g , so kalau 100g = RM541, utk makluman, mengikut pengiraan lama, caj 2% tu termurah kalu nk banding kita jual emas kpd kedai2 emas lain.
    2) Dalam agreement, diletakkan pewaris.
    3) Untung RM300 akan di bank in terus oleh Etika 30hari dari tarikh agreement.
    t.k

  21. rizz
    07/09/2008 at 1:08 pm

    tapi camna nak join pelaburan emas ni…

  22. CekGu & CekGi
    08/09/2008 at 7:08 am

    Boleh terus ke Pejabat Etika emas atau hubungi ejen Etika Emas yg berdekatan. TQ

  23. Ratna Rock
    09/09/2008 at 3:28 am

    Di sini I ada dua soklan:

    1. Pelabur boleh simpan photostat sijil emas x? Atau dlm agreement tu disilitkan photostat sijil emas?

    2. Kalo pelabur tidak diberi salinan sijil emas… at least dlm agreement ada dinyatakan no siri emas x?

  24. Cekgu &Cekgi
    09/09/2008 at 8:26 am

    Blh sy jawabkan ek?

    Soalan 1
    Boleh. Kamu boleh simpan Yg Original yg kamu beli dan juga yg Etika punye.

    Soalan2
    Biasanye etika emas akan suruh pembeli yg simpan sijil tersebut. atau blh disimpan sekali dgn emas di ar rahnu. Dan dlm agreement yg pembeli beli ada salinan sijil. Agreement pun pembeli yg simpan. TQ

  25. rizz
    11/09/2008 at 11:32 am

    camna nak contact dia orang….
    ada sesiapa tau no nye…

  26. rina
    12/09/2008 at 11:05 am

    salam,
    setelah membaca forum ini hati saya mula tetarik untuk menyertai investment ini.
    boleh tak bagitahu detail camana nak contact etika emas ar rahnu ni?n detail dimana cawangan nya?
    terima kasih.

    JAWAB:
    Laman ini mempromosikan Etika Emas cawangan Terengganu sahaja. Di terengganu, anda boleh kontek saya, Nizam 017-9526772 dan En Khairul 012-9897399. Jika di KL, HQ nya ialah di Megan Ambassy, Jln Ampang KL, di sana ramai ejen dan agensi yg boleh dihubungi.

  27. 12/09/2008 at 6:07 pm

    Saya baru cuba nak faham scheme Etika Emas harap kalu moderator @ saudara-dari boleh tolong jelaskan beberapa persoalan yg saya masih lagi menjadi tanda tanya kepada saya:

    1. Bagaimana Etika Emas sebagai entiti perniagaan mendapat untung dlm perniagaan ini.
    Kalu tak silap:
    -upah simpan Etika tanggung
    -Tiap bulan bagi bagi hibah lagi
    So kalu saya beli 100g+(200g dr Etika Emas) berapa banyak untung Etika Emas dapat?untuk sustain scheme ini

    2. Andainya Etika Emas HANYA ada 1500g emas, saya beli 500g, Etika akan tambah lagi 1000g, so tiap bulan selama 6 bulan saya akan dapat RM1500x6=RM9000, upah simpan katakan RM 1000 sebulan, total cost selama 6 bulan =RM16000. So secara logiknya Etika Emas sekurang2 akan generate keuntungan > dr RM 16000 untuk tampung cost.
    Cukup tempoh matang saya tak sambung lagi pelaburan, so saya jual emas tersebut balik kepada Etika Emas. So bagaimana Etika Emas membuat untung atas Emas yg sama daripada pelabur selepas saya.

  28. 12/09/2008 at 6:27 pm

    Keuntungan yg Etika Emas tawarkan terlalu hebat bak kata orang putih “it too good to be true”. Tidak ada pelaburan dalam dunia boleh bagi return 36% setahun seperti Etika Emas bagi(kecuali ahlong…hehehe).
    Jadi untuk bersikap adil lagi beretika, saya berpendapat Etika Emas perlu menerangkan secara terperinci bagaimana keuntungan syarikat diperolehi dgn cost yg begitu tinggi supaya para pelabur faham bahawa pelaburan yg ini bukanya skim cepat kaya.
    Bagi saya apabila business model dapat difahami pelabur pasti akan lebih yakin dengan pelaburan ini. Dgn erti kata lain tiada benda yg terselindung disebalik pelaburan ini.

  29. Nizam
    12/09/2008 at 7:20 pm

    Dear Ummu Qura,

    Terima kasih atas pertanyaan, jawapan sy tak semestinya tepat, jika ada ejen lain lg yg nk jwb silakan.

    1) Sebenarnya, Etika dah dpt untung semasa anda beli emas, cuba lihat, harga emas etika adalah tinggi bila dicampur brokerage fee. Jika berdasarkan harga Bank Rakyat pun sebenarnya dah tinggi keuntungan yg Etika perolehi.

    2) Selain itu, Etika juga mendapat duit dari cagaran 1000g emas menggunakan nama anda.

    3) Untung ketiga ialah apabila berlaku kenaikan harga emas yang disimpan di Bank Rakyat or Agro Bank itu sendiri yg mana ia dipanggil appresiasi, 50% nilai kenaikan tersebut diambil oleh Etika, kenaikan ini boleh menampung kos simpan.

    Terima kasih

  30. 12/09/2008 at 9:55 pm

    Salam,

    Terima kasih saudara nizam atas jawapan yg diberikan dan sudi menjawap
    Persoalan seterusnya dr jawapan saudara

    1. Maklumat yg saya perolehi tolong betulkan jika maklumat ini salah, Brokerage fee akan diberi balik apabila kita menjual balik emas tersebut apabila cukup tempoh matang 6 bulan, jadi tiada sebarang keuntungan disitu

    2.Walaupun duit cagaran emas atas nama saya diambil+duit saya beli emas tersebut+duit cagaran emas yg Etika. Kesemuanya akan saya dapat kembali apabila saya jual balik emas tersebut apabila cukup tempoh matang 6 bulan, so jika ada keuntungan pun sangat minimum

    3.bagaimana jika semasa berlaku penurunan nilai apabila cukup tempoh matang? tiada sebarang keuntungan dlm kes ini

    kesimpulanya masih belum jelas bagaimana Etika memperolehi keuntungan yg begitu besar utk menampung cost yg begitu besar membayar hibah+cost upah simpan

  31. azmi
    13/09/2008 at 4:00 pm

    Ummu Qura
    Etika buat untung bilamana dia beli emas dg kuantiti besar, ikut harga volume discount. Yang di publish tu harga retail (runcit). Anggap mereka dapat diskaun 10% kerana beli pun dari pengeluar emas PAMP @ Credit Suisse. Kalau diskaun RM100/100gm ertinya RM100 dari modal kita RM10,500 sebulan. Bila dia tumpang 200gm..atas nama kita… dia dah beli 300gm. Maknanya Etika baru bagi kita 1% diskaun tertangguh. 1% berbanding 10% Etika dapat diskaun..apa snagatlah….upah simpan baru 0.6% aje…dan yang amat penting anda tak melabur, tapi menyimpan sendiri emas tu…

    Setahu saya brokerage tu adalah kos pengimportan emas yang terpaksa ditanggung oleh pembeli kerana emas kita punya…dan bila jual balik, tiada isu brokerage dan tak akan dikembalikan oleh Etika kepada kita sebaliknya etika cas 2% kos perkhidmatan. Brokerage dikenakan sekali aja dalam apa-apa pengimportan kebanyakan barangan berjenama termasuk emas.

    Punca keuntungan Etika yang saya nampak dan tahu memang dari diskaun yang etika dapat semasa pembelian. Kita sudi beli satu dia akan beli tiga… kalau dalam seminggu pelanggan2 beli 100 ketul dia boleh beli 300 ketul semuanya. Kalau 1000.. kira je le…

    kalau tanya modal…lagi senang…Etika tumpang 2 ketul lepas tu..kan dia ambil balik modal dengan pinjaman 65% dari 3 ketul emas..dia pun tak guna hak kita punya.

    Kesimpulannya….Etika menggunakan sepenuhnya kemudahan arRahnu yang saya pun tak terfikir sebelum ni…keduanya kita kena faham…ekonomi kembang dengan sistem gandaan (multiplication factor)…Etka guna gandaan 3…dan ketiganya Etika juga dilihat menyediakan konsep ‘populasi’. Lagi ramai umat islam simpan emas fizikal..lagi kukuh ekonomi…kerana harga emas tak pernah jatuh dari tahun ke tahun…turun-naik tu biasalah. Penghuni kondo tu asyik turun-naik tapi kan tak de sapa nak jatuh… analoginya gitu le

    Harap dapat sikit input untu UMMU

  32. 13/09/2008 at 10:36 pm

    Salam,
    Sekali lagi terima kasih untuk Nizam dan Azmi kerana sudi menjawap persoalan yg saya utarakan.

    Daripada input rakan saya yg telah membeli emas dri etika brokerage fee 5% hanya baru diperkenalkan apabila B.Rakyat sekarang membeli emas ketul dr Etika Emas kurang 5% dr harga yg dipublish oleh B.Rakyat.
    Semasa rakan saya membeli tiada lagi item 5% Brokerage fee tersebut.
    Beliau juga telah membeli utk kali kedua dimana brokerage fee 5% tersebut dikenakan.(Kali pertama beli tiada brokerage fee dikenakan) dan kata beliau brokerage fee 5% tersebut akan dipulangkan balik apabila beliau menjual balik emas tersebut kepada Etika Emas apabila cukup tempoh matang 6 bulan.
    Saudara Azmi sila confirm balik maklumat 5% caj sebagai caj”pengimportan kebanyakan barangan berjenama termasuk emas”.

    Jika sekali pun 10% diskaun diperolehi di pembelian emas secara borong oleh Etika Emas ianya masih lagi belum mampu menampung cost yg begitu besar yg ditanggung oleh Etika Emas utk setiap transaction yg dibuat.

    Contohnya
    Andian 100g=rm10,000
    Etika beli 1500g emas =rm150,000
    10% diskaun=rm15,000
    saya beli 500g =rm50,000
    Etika dpt balik=rm50,000
    Etika Tambah 1000g digadai diB.Rakyat1500g(65%)=rm97,000
    (total etika dapat so far=50,000+97000+15,000=162,000)
    Hibah selama 6 bulan=1500×6=rm9,000
    Upah Simpan=rm6000
    Total cost=rm15,000
    So far Untung/Rugi Etika=162,000-15,000=147,000
    Bayar gadaian balik=147,000-97,000=50,000
    Saya jual balik=50,000
    Etika tak dpt sebarang untung pun….

    Yang ini menarik…..Transaction seterusnya katakan lah En.Azmi atau En. Nizam beli plak 500g emas yg saya.
    Etika akan rugi rm15,000

    Mungkin congakkan saya salah…..sekadar berkongsi pendapat

    “Say No to ISA”

  33. 14/09/2008 at 1:39 am

    Seperkara lagi yg saya cukup konpious ialah kewujudan diskaun 10% ini, setahu saya emas sebagai satu komoditi mempunyai pasaran niaganya sendiri dimana harganya ditentukan oleh permintaan dan penawaran.
    Macam mana plak ada satu market lain, yg akan jual 10% dr harga pasaran….mcm Giant & Tesco lah plak dia orang nie meniaga emas.

    Mungkin saya salah, mohon penjelasan sesiapa yg arif

    “Say No To ISA”

  34. 20/09/2008 at 6:48 am

    yea, emas boleh dibeli harga discount kalau dibeli dalam jumlah yang besar. sekarang ada beberapa kilo gold dust dan price range dalam 70-80 ringgit/gram..
    at least kene beli dalam 5kg…harap maklum
    nizam..i sms u.

  35. 26/09/2008 at 12:51 am

    kijang boleh gadai di Bank Rakyat tak?
    Nak pakai cash la…

  36. Nizam
    26/09/2008 at 6:32 pm

    ssbc,

    semua jenis emas boleh gadai di bank rakyat, jgn emas sadur dah la.. cth mcm emas zhulian, x blh laa.

  37. Cekgu & Cekgi
    06/10/2008 at 10:50 am

    betul tu Nizam.. Bank Rakyat pun dhsound awal2. Sesiapa yang cuba menipu akan didakwa dan blh dipenjarakan kalau cuba pajak emas tipu.. sape yg area lembah klang blh emel sy cekgucekgi@gmail.com

  38. pjaya8959
    07/10/2008 at 4:01 am

    Salam Aidilfitri,

    Bro lama nya cuti, dah lama x monitor BR rate ke?

  39. 20/10/2008 at 3:26 am

    kalu nak melabur emas bole buka akaun simpanan emas samada di maybank atau public bank. Tp saya galakkan melabur di public bank coz perbezaan harga beli n harga jual dlm RM3 je berbanding ngan Maybank dlm RM7..selamat melabur

  40. 23/10/2008 at 12:20 pm

    Betul gak myjamna.
    Tapi takder la hibah RM300 setiap bulan tu dan tiada Fizikal Gold kalau Public Bank. Semuanye atas kertas hanya nombor semata-mata. Tapi sesuai la utk yg bermodal kecil.

    Sesiapa yang nak tgk update harga emas yang dijual oleh Etika Emas, blh layari http://www.ceritaemas.blogspot.com coz tgk tuan tanah tak update2 pun.

  41. paa
    24/11/2008 at 5:07 am

    salam kawan2..
    aku skang tgh mencari ape jenis investment yg aku bole wat dlm mase ekonomi skang nie.n then aku ade dengar psl gold investment..bile da bace forum nie aku rase mcm tertarik utk stat invest dlm emas..tp aku xtau care n what the 1st step should i do..aku arap korang bole tolong kasi idea utk aku..

    paa..

  42. picu
    27/01/2009 at 11:19 am

    Erm saya kat Alor Star,Kedah ni..cmner nak join gold investment ngan Etika kalau xde agen kat area ni??ker agen ade kat bank rakyat or kat mana2??bleh sesape tlg x??

  43. muneq
    03/02/2009 at 6:30 am

    assalamualaikum n salam sejahtera

    saya nak start buat investment and saya rasa this way is a better one.so what i need to know is is there any agent available nearby me.i’m located in pasir gudang.if u have one,can u post it to me?

    and another question is, how to become an agent?just asking +.+

    thanks in advance

  44. 09/02/2009 at 2:29 am

    ader artikel berkenaan dengan etika emas lagi di akhbar
    boleh rujuk di http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Friday/Agama/20090205235256/Article.

    sape yg berminat blh hubungi saya di 014-3281709 atau cekgucekgi@gmail.com

  45. ibumuda
    03/03/2009 at 8:31 am

    askm..sy de wat loan BR baru2 ni,bwat loan bsar trus cz nk wat invesment.
    so..lpas setel hutang study n lain2.
    baki dlm 15k lg nk wat la investment..
    dlm 7k dh ltak kat public mutual
    3k dlm asb. jadi ade baki lg dlm 5k tu.
    saya tertarik dgn pelaburan emas ni..
    nak tau..betul ke tindakan sy wat investment kat pelbagai tmpt??? dan mcm mne nk mulakn pelaburan emas etika nih??
    melalui bank rakyat?? cz sy tak pnh dgr ttg etika ni d srwk…dalam tempoh bpa lm kita akan dpt 300 sebulan??

  46. msblack
    22/04/2009 at 6:52 am

    a’kum

    buat semua pencinta emas semua…
    saye ni orang baru yang berminat nak buat invest dalam emas..main hari makin byk input kite boleh dapat tentang emas…

    boleh saudare bg saya satu alternatif terbaik yang menjanjikan keuntungan dan dijamin tak rugi kepada saya…

    memang kalo ade emas sekilo ke 500gm pun dah sedap… fikirkanlah jalan macam mana orang yang gtak berdui macm saya ni nak melabur…

    meleleh juga air liur tgk orang dapat untung banyak2 dgn melabur kat etika emas ni.

  47. tQa
    24/04/2009 at 12:52 am

    sy dr program usahawan muda mrsm tgb melaka nk tny pcl ejen jualan emas.klu bley sy nk taw, mcm mne nk jd ejen jualan emas n klu bley bg sy mklumt n cre2 nk jd ejen jualan emas..thanx…

    • azmanor
      28/05/2009 at 1:36 pm

      nak jadi agen etika emas atau agen public gold?

  48. erniza
    15/06/2009 at 6:51 am

    saya juga tertarik dgn pelaburan emas d etika.. saya kat sabah….
    so kat mna boleh saya berurusan ya…

    • azmanor
      24/06/2009 at 11:55 am

      rase2 nye belum ada agen etika di sabah setakat ini. TQ

  49. 18/06/2009 at 4:36 am

    dah lama xupdate harga BR tu

    jawab : memang lama x update sbb dh lama x dpt harga terkini dr ejen :)

  50. KhaiFieda
    03/08/2009 at 9:30 am

    Salam.. Sy nak tanya.. Sy ada sebentuk loket.. Warna nya sangat mirip dgn emas tulen.. Masalah nya, sy tak pasti samada loket tersebut adalah benar2 emas tulen atau tidak.. di belakang loket ini hanya tertera 22KGP.. Soalan sy..adakah ia emas tulen yg ada nilai harga yg tinggi? Tlg reply msg ini ke email sy khaifieda@gmail.com TQ..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: